Hanmarsvin sammen

 

I min tid som opdrætter og formidler er jeg ofte støt på folk som ikke tror han marsvin kan gå sammen, eller som har fået det at vide/læst det et eller andet sted.

Det kan godt undre mig at man den dag i dag stadig støder på den opfattelse når man tænker på hvor mange grupper der omhandler marsvin der findes på facebook, hvor let tilgængelig info er på nettet ( jeg er naturligvis godt klar over at googler du om han marsvin kan sammen får du også svaret nej).

Nå men tilbage til det artiklen her handler om, nemlig om han marsvin kan gå sammen og hvordan man optimere mulighederne for det at have hanner sammen lykkes.

Når jeg sætter 2 hanner sammen (det er ofte kun 2 hanner jeg sætter sammen af gangen) så sætter jeg dem sammen som værende 1 unge (4-12 uger gammel) og 1 voksen han (6 måneder eller ældre). Jo yngre den voksne er jo yngre (ned til 4 uger) er den lille han unge jeg sætter ham sammen med.

Min erfaring på området er at der skal være en god aldersforskel imellem de 2 hanner, da en aldersforskel også er lig med størrelses forskel. Når der er aldersforskel og størrelseforskel så vil hierarkiet imellem de 2 hanner oftest være givet på forhånd, det vil sige det automatisk giver sig selv, den store og ældste bestemmer, den lille indordner sig under dette.

Min erfaring er hvis man sørger for en god aldersforskel og sætter de 2 hanner sammen i god tid inden man sælger dem, så man kan observere deres adfærd overfor hinanden inden de skal ud i nyt hjem, så har man rigtig god mulighed for at sikre sig at det er en sammensætning der vil ende lykkeligt resten af livet. Der er dog ingen garantier, det skal man være klar over, men man kan gøre sit til at sammensætningen ender lykkeligt i 2 marsvinehanner som kan sammen resten af livet.

Aldersforskel og størrelsesforskel gør det ikke alene, et godt fif er at de har godt med plads. Til hanpar er min erfaring og vurdering at et bur på 100*60 cm er minimum ( det er generelt en god rettesnor at et bur til 2 marsvin er min. 100*60 cm) og gerne større. De skal have plads til at komme væk fra hinanden, og have plads til huse og lign. i buret.

Angående huse i bure med 2 hanner, så vil jeg anbefale man ikke bruger huse hvor den ene han kan “fange” den anden han i, det kan give problemer og kampe. Jeg vil klart anbefale Hængekøjehusene/carporthusene fra Foderhulen.dk. De er super gode, mine marsvin elsker dem, og så giver det ikke hannerne mulighed for at fange hinanden i husene uden at kunne komme ud igen.

En af mine store kæpheste inden for marsvin er netop det at marsvin ikke bør gå alene, og desværre ses det alt for ofte at voksne hanner går alene hos private, enten netop på grund af overstående opfattelse. Eller på grund af uvidenhed omkring at marsvin er flokdyr (der kommer en artikel om dette inden så længe).

I vores formidling får vi rigtig mange voksne hanner ind, enten hanner som går sammen og er jævnaldrene men ikke kan enes mere hvor familierne ikke ved hvad de skal stille op når hannerne nu ikke kan enes mere.

Ofte er grunden til hannerne er jævnaldrene fordi dyrehandleren hvor de er købt har solgt dem sammen og sagt at de sagtens kan enes bare de har gået sammen siden de var små eller at opdrætteren har den opfattelse.

Jeg synes det er synd og skam for dyrene og i bund og grund også for familierne som pludselig står i et dilemma omkring deres dyr.

Jeg er godt klar over at der er eksempler på at 2 jævnaldrene han unger kan vokse op og kunne sammen hele livet, men det er ud fra min erfaring et fåtal.

Ud fra overstående er det min klare anbefaling og erfaring at skal man have 2 hanner sammen så er der bedst odds for at de kan leve lykkeligt sammen resten af deres liv hvis der er en aldersforskel på dem.

Hvilket også er grunden til at alle hanner både fra mit opdræt samt vores formidling sælges parvis på den måde (medmindre man skal bruge dem til avl og har flere marsvin og lign.)

Jeg håber artiklen her kan være med til at kaste lidt mere lys på det at holde marsvinehanner sammen, og hvordan man kan gøre for at det skal ende lykkeligt med 2 hanner sammen.

Christina

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Hanmarsvin sammen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *