Fodring af marsvin

Marsvin er en af de dyrearter, der ikke danner sit eget c-vitamin, og derfor er det vigtigt at ejerne er klar over dette og er opmærksom på at netop dette vitamin er livsvigtigt at tilføre marsvinet, gennem dets kost mv.

Dette skal dog ikke skræmme folk til at overdosere dette vitamin, blot ved en sund og nærende kost kan man sikre vitamin tilførslen så alle vitaminer bliver dækket.

C-vitaminet bliver brugt til marsvinets knoglebygning og er især meget vigtigt for drægtige hunner samt unger (men alle marsvin skal have vitaminet tilført).

  • Et voksent marsvin har brug for 10 mg. C-vitamin dagligt.
  • Drægtige hunner/hunner der ammer, har brug for 2-3 gange så meget mens små unger i vækst har brug for 5-15 mg. C-vitamin dagligt.

Får marsvinet ikke dette vitamin, opstår c-vitamin mangel, også kaldet skørbug (Skørbug er en kraftigere slags c-vitamin mangel). Symptomerne på denne sygdom, kan være nogle som nedsat vækst, nedsat livskraft (herunder appetit og opførsel), forhøjet dødelighed blandt unger, kortere levetid.

Ved blot en solid sund kost af masser af hø, masser af varieret grønt samt et godt tørfoder såsom marsvinepiller med tilsat c-vitamin er marsvinets c-vitamin dækket ind.

Det kan ikke anbefales at bruge c vitamin dråber til at putte i drikkevandet. Dette virker som en let løsning, men mange marsvin drikker ikke særlig meget vand, og derfor nårc-vitaminet  at fordampe inden marsvinet indtaget vandet.

Marsvins kost bør består af følgende i den nævnte rækkefølge:

  • Hø, masser af frisk nærende hø
  • Grønt, masser af varieret frisk grønt både fra naturen men også gerne købegrønt
  • Tørfoder, et godt tørfoder som ikke er en gængs gnaverblanding (hvorfor kommer jeg tilbage til)

Sortfods Gnavercorner - artikel om fodring af marsvin - Gnaverblanding

Herover ses et billede af en gængs “gnaverblanding”

Utrolig mange dyrebutikker sælger det de kalder “gnaverblandinger” de kendestegnes ved at de i følge producenten kan bruges til en lang række dyr såsom: Marsvin, Kaniner, Hamster, chinchillaer og nogle gange endnu flere arter.

I princippet har producenten også ret, der er bare det ved det at forskellige dyrearter har forskellige foderbehov. F.eks skal hamster have animalsk protein, hvilket der ikke er i en gnaverblanding. Marsvin skal have c vitamin, men det skal kaniner ikke. Så uanset hvordan man vender og drejer det og anskuer en “gnaverblanding” så opfylder den ikke en eneste af arternes foderbehov til fulde.

For marsvinene vedkommende indeholder “gnaverblandingerne” ofte alt for lidt c vitamin, men det kan man selvfølgelig kompentsere for ved at fodre godt med varieret grønt eller blande pillefoder med c vitamin i “gnaverblandingen”, men der er flere ting i sådan en “gnaverblanding” som ikke er optimal for marsvin.

F.eks solsikkefrø, for det første feder de til marsvin, men derudover og egentligt værre er at de ofte er med skal på, hvilket gør marsvin forbavsende let kan få dem til at sidde fast på fortænderne. Og jeg har oplevet marsvin der har gået rundt med en solsikke kerne der sad fast på en fortand, og marsvinet synes bestemt ikke det var sjovt.

Sortfods Gnavercorner - artikel om fodring af marsvin - Korn i kerneform

Herover ses korn i kerneform

En anden ting er at der altid i disse “gnaverblandingerne” er masser af korn i kerneform. Min erfaring er at marsvin ikke optager korn i kerneform. Det er derfor i bund og grund bare fylde at putte korn i kerneform i “gnaverblandingerne” og det er ofte kornkernerne der ligger tilbage eller spredt uden for madskålen.

Men valser man derimod korn er min erfaring at marsvin kan optage det og gøre brug af det. Ment på den måde at valset korn kan være en god ting at benytte (i begrænset mængde) til f.eks at give lidt ekstra huld på marsvin eller bare som ekstra guf. Nogle bruger også havregryn, det kan man også men vil dog mene at valset korn er sundere end havregryn og så skal man passe på med for meget kalk hvis man benytter havregryn.

Sortfods Gnavercorner - artikel om fodring af marsvin - Valset korn

Herover ses korn der er valset

Udover de overstående ting som alle taler imod at benytte en “gnaverblanding” så er det faktisk også ret dyrt i længden. Marsvinene vil ofte sortere i foderet og en masse vil ligge spredt i og omkring madskålen.

Hvad tørfoder skal jeg så bruge..

Når jeg nu så forklare hvorfor man ikke skal benytte en “gnaverblanding” jamen hvad skal/bør man så bruge som tørfoder for at give sine marsvin optimalt tørfoder.

I bund og grund er der nok ikke noget tørfoder som er det eneste rigtige at bruge, men der er et par mærker inden for tørfoder som kan anbefales og som er rigtig gode.

Mange opdrættere bruger rent pillefoder, de mest populære mærker er Mifuma, Cavia Korrel, NAG, eller Berkel,

Fordelen for opdrætterne ved at bruge disse mærker tørfoder er at de alle indeholder mere end rigeligt c vitamin således at man er sikker på marsvinene er dækket ind med c vitamin uanset hvor meget eller lidt grønt man giver dyrene. Og i forhold til c vitamin skal man ikke nødvendigvis tænke over hvor varieret man fodre med grønt.

Mifuma indeholder f.eks 2020 mg c vitamin pr. kg. . Cavia Korrel mener jeg er 4000 mg pr. kg, NAG 6000 mg pr. kg og Berkel på 3000 mg pr. kg.

Alle mærkerne dækker c vitamin behovet mere end rigeligt.

Derudover har pillefoderet den fordel at det er relativt billigt i forhold til at man kan købe større mængder af det, f.eks koster cavia korrel omkring 180-200 kr. for en sæk med 25 kg. Mifuma fåes ikke så mange steder, men det kan fåes til 180 kr. for 25 kg. ellers er prisen vist omkring 225kr. for en sæk.

De 4 pillefoder typer ligner hinanden i opbygningen, Mifuma er bygget på lucerne grønmel, Cavia Korrel er bygget på korn, NAG på lucerne grønmel, og Berkel er også bygget på lucerne grønmel.

Et andet foder mærke som også kan anbefales, men som dog ligger i den dyre ende er Burgess Excel herhjemme ligger det på omkring 400kr. for 10 kg. Dog kan man bestille det via England og så er prisen markant lavere. Foderet kan købes via den engelsk hjemmeside: http://vetuk.co.uk/ der kommer så fragt på men prisen er stadig markant billigere end i Danmark og man kan med fordel gå flere sammen om at bestille og derved dele fragten. Ofte er det bare at holde øje i diverse marsvinegrupper på facebook der er i ny og næ nogle som bestiller hjem til DK. Ellers kan man kontakte mig, da min søster og jeg har kaniner og vi fodre med Burgess Excel foder til kaninerne (altså kanin udgaven af foderet) og vi bestiller hjem fra England men der går 3-4 måneder i mellem vi gør det.

Burgess Excel er bygget på græs modsat de andre mærker. Og er ikke i piller, men ligner lidt mere marsvinepøller i måneform kan man vel sige 🙂

Konklusionen 

Så alt i alt vil min klare anbefaling være lad være med at hoppe på dyrebutikkens dyre og dårlige “gnaverblanding” men køb i stedet nogle af overstående mærker. Det er både billigere, bedre, og sundere for dyrene og din pengepung i længden.

Dog skal man altid tænke over at de 2 primære foderkilder til marsvin skal/bør være hø og varieret grønt og derefter kommer tørfoderet som et tilskud. Marsvin behøver derfor ikke at have madskålen fyldt med tørfoder døgnet rundt. Marsvin skal ganske vist altid have noget at spise i buret, men det bør være hø de altid har i buret.

Hvis du skulle stå og mangle inspiration til hvilke grøntemner du kan servere for dine marsvin, så kan du med fordel læse her: http://www.von-sortfod.dk/Artikler/fodring/Grontliste.pdf

Og skulle du være usikker på hvilke grøntemner fra naturen marsvinene kan spise så kan du læse her: http://www.von-sortfod.dk/artikel_naturensplanter.php

Som fodnote hvordan fodre jeg så mine marsvin

Mine marsvin får tørfoder en gang i døgnet, de har adgang til hø hele døgnet og de får grønt en gang om dagen.

Da jeg boede i byen med 50 marsvin var deres grønt mængde ikke så stor, og jeg indrømmer da gerne det ikke var hver dag de fik varieret købe grønt, men de fik fodergulerødder hver dag. Men efter jeg er flyttet på landet med adgang til naturgrønt så får de masser af dejlig naturgrønt og de får stadig deres fodergulerødder hver dag.

Lidt fakta om c vitamin

C-vitamin er også kendt som askorbinsyre. Allerede omkring 1907-1910 blev det kendt at mangel på c-vitamin var en alvorlig ting, og at det kunne give skørbug. Først i 1934 fandt man ud af at man kunne fremstille c-vitamin kemisk og dermed bekæmpe c-vitamin mangel. C-vitamin optages, når foderet passerer tarmen, dermed kan sygdomme i tarmsystemet ødelægge optagelsen af c-vitamin, så dyr der f.eks. lider af diarré gennem noget tid kan komme til at lide af c-vitamin mangel hvilket man skal være opmærksom på.

Marsvin er ikke de eneste der ikke selv kan fremstille c-vitamin. Mennesker og aber kan f.eks. heller ikke fremstille netop dette vitamin. Mange gange vil c-vitamin mangel vise sig ved blødning fra tandkødet, løse tænder og diarré.

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *