Bad af marsvin

Bad af marsvin er noget mange spørger indtil hvordan man praktisk gør dette.

Man kan sagtens vaske sit marsvin, men man skal nøjes med at gøre det når det vitterlig trænger til det. De fleste marsvin holder sig nemlig fint rene og behøver derfor ikke at blive badet.  Men få marsvin kan trænge til et bad i ny og næ.

Mine bliver generelt set kun vasket hvis de er meget beskidte eller hvis de skal udstilles.

Til vask af marsvin skal du normalt kun bruge tré ting: Shampoo, håndklæde og føntørrer. Føntørren skal dog kun bruges ved langhårede og/eller generelt pelsede dyr – til skinnyer er det nok at tørre dem med håndklædet.

Hvordan gør man

Når man skal vaske et marsvin, er det en god idé at bruge en køkkenvask med flad bund, da det så er lettere for marsvinet at stå fast deri.

Jeg gør det, at jeg stiller marsvinet i vasken, og så sætter jeg min venstre hånd ind under marsvinets mave med håndfladen opad, så marsvinet står med forpoterne op af min venstre underarm og står på bagpoterne i vasken. På den måde føler marsvinet sig trygt og jeg har styr på det. Samtidig har jeg min højre hånd fri.

Med min højre hånd gør jeg så marsvinets pels/krop våd, men kun fra nakken og ned. Hovede, ører, ansigt mm. skal ikke gøres våd. Vandet skal være tempereret “babyvarmt”.

Hvis det er en Skinny, jeg skal vaske, starter jeg som regel med at affedte selve huden med en affedtende shampoo (groomers goop eller grimeinator). Shampooen masseres ind på tør hud hvor jeg samtidig kan gnubbe de fedtede døde hudceller, som ofte samler sig midt på ryggen, af og derefter skylle shampooen af. Derefter går den egentlige vask i gang.

Pelsen/huden gøres våd, og derefter masseres en smule shampoo blidt ind i pelsen/huden.

Bagefter skylles alt shampooen ud igen. På pelsede dyr, skylles der grundigt indtil jeg er sikker på ALT shampooen er ude igen da der kan sidde en del shampoo i sådan en pels.

Valg af shampoo

Af shampooer er der masser at vælge imellem, generelt set er det en god ide at vælge en hunde shampoo. Hunde har samme Ph værdi som marsvin. B&B har en masse lækre økologiske hundeshampooer som kan bruges du kan se et stort udvalg hos www.foderhulen.dk

B&B har lanceret en gnavershampoo som faktisk er rigtig god til marsvin, den er med Hyben og Jamin.

Når marsvinet er vasket

Når shampooen er skyllet ud, pakker jeg marsvinet ind i et håndklæde og frotterer pelsen/tørrer huden blidt. Hvis det er et pelset marsvin, føntørres pelsen tør. Marsvin bliver let forkølede, så vær sikker på at al pelsen er tør igen, også på maven, før det sættes ind i sit bur igen.

Bad
Efter et dejligt bad

Fedtplet

Nogle marsvin danner en såkaldt fedtplet på numsen, lige ved halebenet. Dette skyldes en kirtel de har der. Det er langtfra alle der danner fedtplet, og det optræder oftest hos hanner.

Bad
Fedtplet

 

Pletten kan blive utrolig fedtet og ikke specielt lækker. Til udstilling skal fedtpletten fjernes, og det kan gøres med flere midler.

Man kan købe en affedtende shampoo (bla. hos foderhulen.dk)  og ellers kan noget så simpelt som Vel opvaskemiddel eller Swarfega/Plum håndrens bruges.

Man masserer bare midlet ind på pletten og lader det sidde 10-15 minutter afhængigt af hvor slem pletten er, og derefter skyller man det ud. Er pletten ikke væk efter det kan man give en tur mere. Derefter føntørrer man grisen helt tør.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *