Fordelen ved at vælge voksne marsvin

Fordelen ved at vælge voksne marsvin er mange, men jeg oplever ofte folk bliver forblændet af hvor nuttet marsvineunger er (eller dyrebørn i det hele taget). Når folk bliver forblændet af dyrebørn og deres nuttethed så går logisk tankegang og fornuft ud, desværre.

Hvad er ungerne udover nuttet ?

Marsvineunger er utrolig hurtige, og det sammenlangt med de er små (de vejer jo kun ca. 300-350 gram når de tages fra moren) gør at de især for børn er svære at holde styr på og sidde med. Marsvineungerne er simpelthen så hurtige at børn let får klemt ungerne i deres iver/forsøg på at holde fast i ungerne. Derudover er der stor risiko for at marsvineungerne hopper/springer ud af favnen på børnene.

Derudover med marsvineunger skal man altså gøre alt arbejdet selv med at gøre dem tamme og rolige. Uanset hvor godt opdrætter er og avler på godt temperament og håndtere ungerne fra de er små, så skal de stadig vænne sig til jer; jeres lyde, jeres lugte, jeres bevægelser og jeres stemmer. De kan være rolige og kendte med opdrætternes lyde, lugt, bevægelse mv. men I er fremmede, alt ved jer er fremmed.

I starter ligesom fra 0 ud fra hvad dyret kender til jer. Det tager tid, og tålmodighed. Noget især små børn ikke forstår, og derfor let kan miste interessen for marsvineunger som bare piler væk hele tiden.

Marsvin lever let 4-5 år og en del nogle år mere end det. Børn er meget flygtige, deres interesse og fokus skiftet lyn hurtigt. Det ses ofte at forældre køber marsvin til deres børn som lover de aldrig mister interessen. For nogle børn går der 14 dage så er marsvinene ikke interessante mere, andre vare interesseres dog ved noget længere men falmer med tiden.

Derfor er det igen en uden mærket ting at hvis man som forældre ikke vil overtage pasning mv. af marsvinene at man så ikke vælger unger som dermed jo vil leve længere tid end hvis I starter ud med 2 marsvin på 2 år.

Hvad er fordelen ved de voksne marsvin ?

Ved langt de fleste voksne marsvin er det sådan at dels har de mere krop, vægt, fylde at holde om end unger. Det vil sige det er ikke så let for børn at komme til at klemme dem. Derudover er langt de fleste voksne marsvin allerede rolig til en vis grænse. Dette skyldes at marsvin falder mere til ro med alderen. Og sidst men ikke mindst den familie der har ejet marsvinene før jer, de har jo brugt tid på at gøre dyrene tamme og rolige. De har nusser med dyrene og elsket dem. Selvfølgelig skal voksne marsvin også lære jer at kende. Men for voksne marsvin er nye mennesker og steder ikke helt så skræmmende som for små unger.

Der er også det i det, at voksne marsvin de jo allerede har levet noget af deres tid. Det vil sige der er overodnet set mindre levetid i dem end ved små unger. Det kan være en fordel hvis det er til børn og man som forældre ikke ønsker at overtage dem når børnene mister interessen (selvom projekt marsvin altid bør være et forældre ansvar og fælles beslutning).

 

Hvor skal jeg købe marsvinene ?

 

Aldrig i en dyrehandel. Desværre tegner der sig et skræmmende billedet i DK om at langt de fleste dyrehandlere ikke ved noget eller i hvertfald lidt omkring marsvin. De rådgiver helt forkert når det kommer til fodring, og trivsel. Ligesom du let kommer ud for at købe marsvin af forkert køn og eventuelt syge eller drægtige marsvin i dyrehandlen. Det kan let blive en meget dyr fornøjelse med marsvin fra dyrehandlen.

Derfor generelt set, gå til en opdrætter. En opdrætter registeret i Dansk MarsvineKlub eller Dansk Marsvinforening har generelt set ikke marsvin for profit (da godt foder, gode leve vilkår mv. koster langt mere end dyrene sælges for) men for passionens skyld. Opdrætterne elsker generelt set dyrene og vil dyrene det bedste. Opdrætterne besidder også stor viden om fodring, sygdom, mv. så du kan stort set altid få hjælp hos dem.

Både Dansk MarsvineKlub og Dansk Marsvinforening har opdrætterlister på deres hjemmesider hvor du kan finde opdrættere i dit område. Du kan også lede efter en godkendt (godkendt af fødevarestyrelsen) formidling. I Jylland dækker Marsvineformidling.dk umiddelbart kender jeg ikke til andre godkendte. Men man kan tjekke listen på Dansk Marsvine Klubs hjemmeside.

Opsumering – fordelen ved at vælge voksne marsvin

 

Alt i alt vil jeg altid anbefale voksne marsvin når der er tale om børn. Netop fordi de let mister interessen og fordi voksne dyr sjældent er så vimse som unger er. Derudover synes jeg det er utroligt smukt at tage et voksent dyr til sig som fortjener et ny chance og en ny familie her i livet.

Der er mange som siger de ønsker unger fordi de kan de præge dem hele livet. Jovist, men du kan præge voksne marsvin lige så meget. Det er jo ikke fordi du skal lave en dressur hest ud af dem. Kæledyr kan altid sættes sit præg på uanset alder. Og det er aldrig for sent at elske et voksent marsvin.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *