Marsvin og katte

Marsvin og katte under samme tag er det muligt ? Ja det er det bestemt. Men der er ting man skal tænke over inden man gør det.

Marsvin og katte 1

I artiklen her kan du læse om mine erfaringer med marsvin og kat under samme tag igennem mange år og med mange forskellige katte.

 

Baggrunden for min viden

Jeg startede i sin tid i 2004 ud med en killing på 11 uger, Mulle hed hun (hun er den sorte herover). Hun havde aldrig set marsvin før i sit liv.  Jeg havde hende som eneste kat i ca et ½ år. Hun sov i burene hos marsvinene, og synes de var vildt spændende. Hun gjorde dem aldrig noget. Marsvinene vænnede sig til hende og frygtede hende ikke. Mulle blev aflivet i 2018 og har aldrig nogen sinde gjort et marsvin noget.

I 2005 fik jeg Mivser som på daværende tidspunkt var 2 år gammel. Han havde heller aldrig set marsvin før. Han sov aldrig i deres bure, men gjorde aldrig dyrene noget. Han blev aflivet i 2019.

Med begge katte boede jeg i en lejlighed i 53kvm. hvor marsvinene stod i stuen i åbne skabsbure (og lidt ekstra bure.

Så kom der flere til

I 2015 flyttede jeg på landet i et lejet hus på 85 kvm.

 

I landsbyen fodrede vi ude kattene der kom og gik i haven. Den ene af kattene fik killinger af 2 omgange. Den første gang var der kun 1, han flyttede ind i huset til os. Og året efter flyttede hans ½søster og 1 bror ind. Plus vi tog en ældre hankat til os som også var ude kat.

Chilli som den første killing hedder er ham den gråstribet som er øverst i artiklen her. Han sov meget som lille killing inde i burene. Og som lille killing elskede han at hente marsvinene ungerne i buret. Ikke for at gøre dem noget, men fordi han var vældig fascineret af ungerne. Han var rigtig dygtig til at hente dem ud, uden at gøre dem noget. Så da det selvfølgelig ikke er optimalt så sørgede vi ret hurtigt for unger gik i en højde hvor han ikke kunne hoppe ind og hente dem ud.

Efterfølgende har jeg/vi hentet 5 (vi har sagt farvel til de 3 ældste) fra 2 forskellige internater, alle voksne katte. Og min. 1 af dem som tidligere udekat. Og igen ingen af dem har gjort marsvinene noget.

Skræk historier er der nok af

Hver gang folk spørger i en marsvinefacebookgruppe om de kan have marsvin når de har kat, så begynder skrækhistorier at melde sig. Ja katte er rovdyr, men langt hen af vejen så udgør de ikke en risiko for marsvin da marsvin er ret så store dyr. Har man marsvineunger eller forvener man unger, så vil jeg anbefale at sikre buret. Det kan man f.eks gøre ved at lukke det, hvis det er et alm. tremmebur. Har du et åbent skabsbur, så sæt ungerne/den drægtige op i højden så kattene ikke kan hoppe derop.

Marsvin og katte sammen hvordan starter jeg ?

Mit råd er at starte ud med at observere din kat når den er i nærheden af marsvinene. Hvordan reagere katten på marsvinene ? Er den super interesseret og ligner den har lyst til at æde marsvinene? Eller ser den bare ud til at være nysgerrig og undersøgende overfor marsvinene?

Der er stor forskel på om katten ser ud til at ville æde marsvinene eller om den blot er nysgerrig og undersøgende.  Jeg kan ikke fortælle dig hvordan du ser forskel, men jeg kan fortælle dig at du ikke er i tvivl når du kigger på katten.

Så mit råd er kig på din kat, observer den. Og eventuelt indtil du er tryg ved at efterlade den uden opsyn ved marsvinene, så sørg for marsvinene er sikre. Luk døren til rummet, eller luk buret osv.

 

God fornøjelse.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *