Hvorfor du ikke bør køber dyr i dyrehandlen

Hvorfor du ikke bør køber dyr i dyrehandlen er der mange grunde til. Jeg ved godt en del vil sige man ikke kan/bør generalisere på den måde. Men jeg mener faktisk med hele mit hjerte at det kan man godt. Det er levende dyr vi taler om.

Levende dyr høre bare ikke til i en butik hvor det handler om penge, og indtjening. Dyr høre til hos folk som går op i dem med liv og sjæl, hos folk som har sat sig ind i dyrenes tarv.

Alle de dårlige ting ved at købe dyr i dyrehandlen

Som opdrætter af marsvin igennem ca. 18 år har jeg og er jeg medlem af rigtig mange Facebook grupper. I disse grupper kommer rigtig mange private mennesker ind igennem tiden i deres søgen på informationer. Rigtig mange søger ind i grupperne når de mangler info om hvad de gør når de pludselig står med drægtige dyr. Eller de står med dyr der måske ikke lige er det køn de blev lovet de var.

Fælles for 9 ud af 10 private som kommer ind i grupperne med historier som disse er at de har købt dyrene i dyrehandlen.  Jeg er 100 % med på at man skulle tro dyrehandlen var et sted hvor der er styr på tingene. Man bør kunne stole på den råd og vejledning man får, og man bør kunne stole på de dyr man køber er sunde, raske, korrekt køn mv. Men sådan er det desværre ikke. Det er ikke i krav lovmæssigt at dyrehandlen og dens ansatte har sat sig specifikt ind i god pasning og pleje samt levevis for de dyr de har. Det er ikke et krav at de er passioneret omkring de dyr de sælger. Kort sagt en dyrehandlen er en forretning akkurat ligesom hvis du går ned og handler mælk, ost og brød i Netto.

 

Er der ingen gode dyrehandler med styr på tingene ?

Jo det er der da. Men der er langt i mellem dem. Som jeg skrev i foregående afsnit er der ingen lovmæssige krav om at dyrehandlen ved noget specifikt om de dyrearter de sælger. De skal blot have nogle ansatte som har en dyre uddannelse (sådan har det i hvert fald været)

Langt de fleste mennesker vil kunne nikke genkendende til at man som menneske ikke kan være ekspert i alt. Man kan ikke vide alt om alt. Dermed også sagt man kan ikke vide alt om f.eks dyrearter. Men man kan være drøn god inden for et par stykker.

Personligt ved jeg at min viden er størst inden for marsvin, og derefter kommer kaniner. Jeg ved f.eks det basale inden for ørkenrotter og en har en ok viden om fedthalemus.

Det jeg vil frem til er, at det er sundt at erkende man ikke ved alt om alle dyrearter.

Etik – en mangelvare

Dyrehandlerne rundt om i DK burde bare have mere fokus på at vide mere end det basale om de forskellige dyr. De burde bare sætte en ære i at folk der derfra glade og er glade i lang tid derefter for dyrene de tog med hjem. Dyrehandlen burde bare sætte en ære i at folk der køber dyr hos dem forbliver glade. Men i stedet kommer alt for mange hjem med syge dyr, drægtige hunner, en af hver køn osv. Det betyder for familierne ekstra udgifter, ekstra dyr, og ofte mange tåre. Det er bare ikke ok.

Hvor skal jeg så købe kaniner og gnavere henne ?

Du skal lede efter en opdrætter af den dyreart du ønsker. Jeg må tilstå lige når det kommer til f.eks. akvariefisk så tror jeg ikke der er decideret opdrættere (måske jeg tager fejl) men indenfor fugle, kaniner, marsvin, mus, hamster, osv. er der opdrættere.

Opdrættere er folk der har dyrene som hobby, de er i 9 ud af 10 tilfælde meget passioneret omkring dyrene. De ønsker det bedste for de dyr de avler. De går op i god ernæring, plads, sociale behov osv. for dyrene.

Med andre ord de vil dyrene det bedste. Og i hvertfald indenfor marsvin så hjælper de gerne hvis du er nybegynder og usikker eller der er noget du gerne vil vide.

Jeg ligger nogle links her i bunden til hvor du kan finde opdrættere henne.

Findes der ingen dårligere opdrættere ?

Jo det gør der. Min primære viden er inden for marsvin, så det er den kategori jeg bedst kan svare for. Det er set gennem tiden der i ny og næ dukker nogle op som ikke er de bedste. Men det er faktisk ikke så ofte. Hvis man tjekker opdrætternes hjemmesider, og Facebook sider ud og ellers søger lidt rundt i grupperne på Facebook, så vil man let kunne danne sig et billede af opdrættet og forholdene hos opdrætteren.

Og igen brug din sunde fornuft, kig dig omkring. Ser dyrene sunde og raske ud. Ser de velpasset ud osv. Hos nogle opdrættere af marsvin bla. hos mig, der får man en mappe med som indeholder info materiale omkring pasning og pleje af dyrene. Ligesom man får at mine kontakt oplysninger i mappen så man altid kan kontakte mig hvis der er noget man får brug for råd og vejledning om.

Hvorfor koster dyr hos opdrættere ofte mere end i dyrehandlen ?

Nogle steder koster dyr i dyrehandlen faktisk mere end hos en opdrættet. Og det kan godt undre mig når man nogle gange ser at dyrene i dyrehandlen får en vilkårlig gnaverblanding hevet ned fra hylden.

Opdrætterne går som tidligere nævnt op i god ernæring hos dyrene, at de får et godt kvalitetsfoder, kvalitets hø mv. Og kvalitet koster modsat en gnaverblanding på 20 kr. fra Netto. Derudover så ligger opdrætterne også et stort arbejde i avlen af dyrene. De avler f.eks ikke på dyr med dårligt temperament, eller med skavanker, små og usle dyr. Og gode avlsdyr koster også for opdrætterne.

Så alt i alt kan man sige kort, kvalitet koster.

 

Links til hvor du finder opdrættere:

 

Dansk MarsvineKlub

Dansk MarsvinForning

Kaninforeningerne ser ikke ud til at have en samlet liste, så der er man umiddelbart nød til at google kanin opdrættere.

Mus & Gerbil foreningen

Dansk Hamster forening

Dansk Tamrotte forening

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Hvorfor du ikke bør køber dyr i dyrehandlen

 1. Hej Chistina
  Sikke et interessant indlæg.

  Jeg er enig i mange af tingene du skriver – jeg synes selv at det er super ærgerligt at se flere dyrehandler rundt omkring der tydeligt ikke går op i dyrevelfærd. 🙁

  Jeg arbejder selv i en dyrehandel, men vi har kun helt små gnavere (dværghamster, guldhamster, fedthalemus, ørkenrotter), da vi ikke har pladsen til større gnavere (som fx marsvin, kaniner, chinchilla, fritter osv.).

  Vi fodrer vores dyr med Burgess, hamsterne går hvert for sig (1 i hvert bur) også har vi i alt max 7 dyr – så er der god tid til dem alle hver dag.
  Jeg sælger hverken saltsten eller kalksten i min butik, da det jo decideret kan være skadeligt for gnavere og ville ALDRIG anbefale det til en kunde.

  Af foder ville jeg heller aldrig anbefale müsliblandinger, da det er som slik/fast-food for dem og ikke indeholder tilstrækkeligt med vitaminer osv.

  Jeg har set dig før, ved ikke om det har været til DM i Marsvin eller om du måske har kigget/købt et af mine marsvin, da jeg selv avlede kaniner og marsvin tilbage i 2017-2021.

  Håber mit lille skriv gjorde dig lidt glad over at vi rent faktisk er nogle dyrehandlere der går meget op i dyrevelfærd og ikke bare tænker på dyret som et produkt/en vare, som vi skal tjene penge på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *