Saltsten/kalksten eller ej

 

Utroligt mange nye marsvinene ejere køber en saltsten/kalksten til deres marsvin, fordi de har læst eller hørt marsvinene skal have sådan en. Og ofte hvis de spørger i dyrhandlen får de også at vide at sådan en saltsten skal marsvinene have.

Det er IKKE korrekt. Saltsten/kalksten er for det første totalt unødvendligt hvis man giver et ordentligt foder til sine marsvin da marsvinene så vil være dækket ind med vitaminer, og mineraler (og salt) via foderet. Dernæst er saltsten/kalksten kendt for at skabe nyreproblemer ved både marsvin og kaniner og derfor frarådes de både til kaniner og marsvin af utroligt mange opdrætter af begge arter.

Jeg er ikke dyrlæge udannet og det er derfor svært at forklare hvad helt præsis det er salt sten og kalk sten gør ved marsvin. Men i følge det kan jeg finde på google fra pålidelige kilder er at marsvin og kaniner for den sags skyld ikke bare optager det kalk de har brug for og så kommer resten ud med afføringen lige som det gør ved vi mennesker. Men i stedet så optager kaniner og marsvin alt kalken i kosten og det de ikke har brug for sendes igennem nyrerne som fungere som et renseri og det udskilles via urinen. Nyrerne opgave er at fjerne affaldsstoffer fra blodet og regulere de forskellige kropsvæsker såsom vand, elektrolytter, og sukker har den rigtige mængde/koncentration.

Hvis nyrerne skal udskille/rense rigtig meget kalk så kan der for det første kommer kalk aflejringer i nyrerne som kan nedsætte nyrernes funktion, derudover så anstrenger det også nyrerne hvis de gennem lang tid skal rense/udskille rigtig meget kalk.

I daglig tale kalder man det der sker med nyrerne for “utætte” nyre.

Samtidigt med nyrerne belastet så øger for meget kalk også risikoen både for krystaller og sten i urinen som kan give blæresten og urinvejsproblemer.

Jeg har i forvejen skrevet en artikel om urinvejsproblemer i forbindelse med for meget kalk som ligger på bloggen her, eller på min hjemmeside.

Symptomerne på nyreproblemer er:

 • Marsvinet taber sig og bliver ved med det selvom dyret spiser som det plejer (eller spiser mere)
 • Drikker markant mere vand
 • Øget urinering
 • Nedstemthed

Symptomerne viser sig oftest først når nyreproblemerne er meget fremskreden, og det kan ikke behandles. Før eller siden vil dyret enten stopper med at spise selv og dø eller kræve en aflivning fordi dyret simpelthen bliver for afmagret til det er forsvarligt at holde det i live.

Angående salt, så er det ved marsvin ligesom ved mennesker, for meget salt hæver blodtrykket og påvirker forskellige ting som øger risikoen for hjertekar sygdomme.

En god marsvinekost bør bestå af:

 • Frisk lækkert, velduftende hø
 • Frisk varieret grønt, både købe grønt og naturgrønt kan bruges
 • Et godt pillefoder af god kvalitet, her kan mærkerne Mifuma, Cavia korrel, Burgess Excell nævnes.

Overstående i den nævnte rækkefølge. Husk på tørfoderet er kun et tilskud, høet samt grøntet skal være det primære for marsvinene at leve af.

Hvis man fodre på den måde og eventuelt med de forslået tørfoder mærker så er en saltsten/kalksten ikke nødvendig, og man undgår derfor den skadelige effekt af dem.

Mifuma kan bla. købes ved: Foderhulen.dk

Burgess Excell kan købes billigt ved: Vetuk

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Saltsten/kalksten eller ej

 1. hej jeg kan læse at man ikke anbefaler saltsten til marsvin ? Jeg ved snart ikke hvad man skal tro på ? Vi havde et marsvin der blev 6 år og måtte aflives pga kræft i underlivet , var ellers sund og rask iflg af dyrlægen .Nu har vi fået et nyt marsvin og har også fået en som hun ikke kan undværre og vores marsvin får alt grønt der findes og grene og gnave i . Hun får den bedste mad siger dyrlægen og får altid ros når hun er til tjek . Bare alle marsvin havde det som vores har vi fået og vide af dyrlægen . mvh jan

  1. Marsvin har ikke godt af saltsten. Det giver utætte nyre da nyrene skal arbejde ekstra hårdt for at udskille den mængde salt der er i overskud, dette belaster nyrene.
   Godt foder i sig selv indeholder den mængde salt dyrene har brug for. Man kan være heldig og eje marsvin som ikke bruger saltstenen for meget eller som af andre årsager dør inden man ser effekteren af saltsten. Men det er fakta at marsvin og kaniner ikke har brug for saltsten og det ikke anbefales.
   De eneste der anbefaler saltsten er udvidne dyrlæger og dyrehandlerne som skal tjene på at sælge saltstenene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *