Fodring af marsvin

Fodring af marsvin er ikke raketvidenskab, men det skader ikke at vide lidt om det. Det hjælper til at give dine marsvin en optimal kost.

Marsvin er en af de dyrearter, der ikke danner sit eget c-vitamin. Derfor er det vigtigt at ejerne er klar over dette og er opmærksom på at netop dette vitamin er livsvigtigt at tilføre marsvinet, gennem dets kost mv.

Dette skal dog ikke skræmme folk til at overdosere dette vitamin (da det i sig selv også kan give problemer). Blot ved en sund og nærende kost kan man sikre vitamin tilførslen så alle vitaminer bliver dækket.

C-vitaminet bliver brugt til marsvinets knoglebygning og er især meget vigtigt for drægtige hunner samt unger (men alle marsvin skal have vitaminet tilført).

  • Et voksent marsvin har brug for 10 mg. C-vitamin dagligt.
  • Drægtige hunner/hunner der ammer, har brug for 2-3 gange så meget mens små unger i vækst har brug for 5-15 mg. C-vitamin dagligt.

For lidt c vitamin

Får marsvinet ikke dette vitamin, opstår c-vitamin mangel, også kaldet skørbug (Skørbug er en kraftigere slags c-vitamin mangel). Symptomerne på denne sygdom, kan være nogle som nedsat vækst, nedsat livskraft (herunder appetit og opførsel), forhøjet dødelighed blandt unger, kortere levetid.

Ved blot en solid sund kost af masser af hø, masser af varieret grønt samt et godt tørfoder med tilsat c-vitamin er marsvinets c-vitamin dækket ind.

Det kan ikke anbefales at bruge c vitamin dråber til at putte i drikkevandet. Dette virker som en let løsning, men mange marsvin drikker ikke særlig meget vand, og derfor når c-vitaminet  at fordampe inden marsvinet indtaget vandet.

Marsvins kost bør består af følgende i den nævnte rækkefølge:

 

  • Hø, masser af frisk nærende hø
  • Grønt, masser af varieret frisk grønt både fra naturen men også gerne købegrønt
  • Tørfoder, et godt tørfoder som ikke er en gængs gnaverblanding (hvorfor kommer jeg tilbage til)

Gnaverblandinger

Sortfods Gnavercorner - artikel om fodring af marsvin - Gnaverblanding

Herover ses et billede af en gængs “gnaverblanding”

Opfylder ikke af arternes foderbehov

Utrolig mange dyrebutikker sælger det de kalder “gnaverblandinger” de kendetegnes ved at de i følge producenten kan bruges til en lang række dyr såsom: Marsvin, Kaniner, Hamster, chinchillaer.

I princippet har producenten også ret, der er bare det ved det at forskellige dyrearter har forskellige foderbehov. F.eks skal hamster have animalsk protein, hvilket der ikke er i en gnaverblanding. Marsvin skal have c vitamin, men det skal kaniner ikke. Så uanset hvordan man vender og drejer det og anskuer en “gnaverblanding” så opfylder den ikke en eneste af arternes foderbehov til fulde.

For marsvinene vedkommende indeholder “gnaverblandingerne” ofte alt for lidt c vitamin. Det kan man selvfølgelig kompensere for ved at fodre godt med varieret grønt eller blande pille foder med c vitamin i “gnaverblandingen”. Men der er flere ting i sådan en “gnaverblanding” som ikke er optimal for marsvin.

Fyldstof i foderet

F.eks solsikkefrø, for det første feder de til marsvin, men derudover og egentligt værre er at de ofte er med skal på, hvilket gør marsvin forbavsende let kan få dem til at sidde fast på fortænderne. Jeg har oplevet marsvin der har gået rundt med en solsikke kerne der sad fast på en fortand, og marsvinet synes bestemt ikke det var sjovt.

Sortfods Gnavercorner - artikel om fodring af marsvin - Korn i kerneform

Herover ses korn i kerneform

En anden ting er at der altid i disse “gnaverblandingerne” er masser af korn i kerneform. Min erfaring er at marsvin ikke optager korn i kerneform. Det er derfor i bund og grund bare fylde at putte korn i kerneform i “gnaverblandingerne” og det er ofte kornkernerne der ligger tilbage eller spredt uden for madskålen. Korn i kerneform puttes ofte i blandingerne som billig fyldstof.

Men valser man derimod korn er min erfaring at marsvin kan optage det og gøre brug af det. Ment på den måde at valset korn kan være en god ting at benytte (i begrænset mængde) til f.eks at give lidt ekstra huld på marsvin eller bare som ekstra guf. Nogle bruger også havregryn, det kan man også men vil dog mene at valset korn er sundere end havregryn og så skal man passe på med for meget kalk hvis man benytter havregryn.

Sortfods Gnavercorner - artikel om fodring af marsvin - Valset korn

Herover ses korn der er valset

Udover de overstående ting som alle taler imod at benytte en “gnaverblanding” så er det faktisk også ret dyrt i længden.

Hvad tørfoder skal jeg så bruge..

Når jeg nu så forklare hvorfor man ikke skal benytte en “gnaverblanding” jamen hvad skal/bør man så bruge som tørfoder for at give sine marsvin optimalt tørfoder.

I bund og grund er der nok ikke noget tørfoder som er det eneste rigtige at bruge. Der er et par mærker inden for tørfoder som kan anbefales og som er rigtig gode.

Hvis du har mange dyr, eventuel er opdrætter

Mange opdrættere bruger rent pille foder, de mest populære mærker er Mifuma, Cavia grass, eller Berkel,

Fordelen for opdrætterene ved at bruge disse mærker tørfoder er at de alle indeholder mere end rigeligt c vitamin. Således at man er sikker på marsvinene er dækket ind med c vitamin uanset hvor meget eller lidt grønt man giver dyrene. I forhold til c vitamin skal man ikke nødvendigvis tænke over hvor varieret man fodre med grønt.

Mifuma indeholder f.eks 2020 mg c vitamin pr. kg.  og Berkel på 3000 mg pr. kg.

Pille foderet den fordel at det er relativt billigt i forhold til at man kan købe større mængder af det, f.eks omkring 180-200 kr. for en sæk med 25 kg.

De 2 pille foder typer ligner hinanden i opbygningen, Mifuma er bygget på lucerne grønmel, samme er Berkel.

Er du opdrætter med en del dyr, er pillefoder en fin ide som basis. Men det skader ikke at overveje at lave din egen blanding ud af flere ting.

Forskel på at have få marsvin og mange marsvin

Men jeg vil som opdrætter sige der er stor forskel på at fodre 2 marsvin eller 100 marsvin. Pililefoderet er praktisk og billigt når man har mange marsvin. Hvis du som privat har få marsvin vil jeg helt klart anbefale dig at se bort fra pille foderet og satse på noget langt bedre.

Fordelen som opdrætter ved at bruge pille foder er at det er billigt, man skal ikke tænke på hvor varieret man fodre med grønt for at dyrene er dækket ind med c vitamin. Men efter 17 år som opdrætter må jeg også ærligt sige det er ikke det bedste at fodre med.

Hvis du har få dyr

Som ejer af få dyr, der uden tvivl fodre med masser af lækkert varieret grønt skal man også tænke på at alt grønt indeholder c vitamin, og læg det oven i det høje c vitamin indhold der er i pille foder (ofte min. 2000 mg. c vitamin pr kg.) så får dyrene jo et stort indtag af c vitamin da de kun max har brug for 700 mg c vitamin pr. kg. For meget c vitamin kan give urinvejsproblemer da urinvejene udleder den overskydende c vitamin, plus nyrerne sættes på arbejde for at udskille det.

Til dig som har få marsvin kan jeg anbefale at kigge på Burgess Excel foder. Det findes i en udgave med mint og en med solbær og oregano

Det er rigtig godt foder, det inderholder nok c vitamin til dyrene er dækket ind (ca 1000 mg c vitamin pr. kg). Der er korn i burgess excel, men ikke i kerne form. Burgess Excel er bygget på græs modsat de andre mærker. Og er ikke i piller, men ligner lidt mere marsvinepøller i måneform kan man vel sige 🙂

Hvis man er på jagt efter et kornfrit foder kan jeg anbefale cavia complete det er kornfrit og er på samme måde som burges excel i marsvinpølle form. Cavia Complete indeholder 750 mg c vitamin pr. kg hvilket er nok til dyrene er dækket ind.

Et andet godt foder, som er relativt nyt i danmark er fra Beaphar. Det hedder Beaphar + marsvin. Det er nogle små kugler i forskellige farver. Det dufter helt vildt godt af urter. Foderet indeholder 1000 mg. c vitamin pr kg. Mine dyr er helt syge med det. De kan finde på at rode alt andet ud af skålen for at finde foderet i bunden af skålen.

Konklusionen 

Så alt i alt vil min klare anbefaling være lad være med at hoppe på dyrebutikkens dyre og dårlige “gnaverblanding” men køb i stedet nogle af overstående mærker. Det er både bedre, og sundere for dyrene.

Dog skal man altid tænke over at de 2 primære foderkilder til marsvin skal/bør være hø og varieret grønt og derefter kommer tørfoderet som et tilskud. Marsvin behøver derfor ikke at have madskålen fyldt med tørfoder døgnet rundt. Marsvin skal ganske vist altid have noget at spise i buret, men det bør være hø de altid har i buret.

Hvis du skulle stå og mangle inspiration til hvilke grønt emner du kan servere for dine marsvin, så kan du med fordel læse her: http://www.von-sortfod.dk/Artikler/fodring/Grontliste.pdf

Og skulle du være usikker på hvilke grønt emner fra naturen marsvinene kan spise så kan du læse her: https://foderhulen.dk/gode-raad-og-information/info-naturens-planter/

Som fodnote hvordan fodre jeg så mine marsvin

Mine marsvin får tørfoder en gang i døgnet. De har adgang til hø hele døgnet og de får grønt en gang om dagen.

Da jeg boede i byen med 50 marsvin var deres grønt mængde ikke så stor. Det indrømmer jeg gerne, det var ikke hver dag de fik varieret købe grønt. Men de fik fodergulerødder hver dag. Da jeg flyttede på landet med adgang til naturgrønt så får de masser af dejlig naturgrønt.

Da jeg startede i 2002 med marsvin og opdræt, der blev jeg “oplært” af andre opdrættere om at foder piller var det eneste rigtige at fodre med. Gennem flere år var det så det jeg gjorde. Men den dag i dag er jeg ikke enig i den filosofi mere. Jeg har oplevet flere dyr med urinvejsproblemer da jeg kun brugte rene foder piller. Men efter jeg laver min egen blanding så oplever jeg sjældent det mere. Langt de fleste marsvin hos mig får 1/4 del mifuma blandet med musli, deri blander jeg alverden af tørret urter, blomster, blade, stilke, og chips. Alt sammen naturlige produkter som er tørret. Alle tingene kan fåes hos www.foderhulen.dk 

På den måde oplever jeg dyrene får en lækker pels, godt huld. De er alle store og flotte og stor trives. Det kan endda ses på formidlingsmarsvinene som vi får ind i formidlingen.

Mine skinnyer, og ældre kæledyr bor i en anden afdeling, og de får det samme, dog med den ændring af de får Beaphar + marsvin. Det gør de fordi de elsker det, og fordi de trives ekstra godt på det. De er lidt mere forkælet end resten af min “bestand” er.

Lidt fakta om c vitamin

C-vitamin er også kendt som askorbinsyre. Allerede omkring 1907-1910 blev det kendt at mangel på c-vitamin var en alvorlig ting, og at det kunne give skørbug. Først i 1934 fandt man ud af at man kunne fremstille c-vitamin kemisk og dermed bekæmpe c-vitamin mangel. C-vitamin optages, når foderet passerer tarmen, dermed kan sygdomme i tarmsystemet ødelægge optagelsen af c-vitamin.  Dyr der f.eks. lider af diarré, gennem noget tid kan komme til at lide af c-vitamin mangel (hvilket man skal være opmærksom på).

Marsvin er ikke de eneste der ikke selv kan fremstille c-vitamin. Mennesker og aber kan f.eks. heller ikke fremstille netop dette vitamin. Mange gange vil c-vitamin mangel vise sig ved blødning fra tandkødet, løse tænder og diarré.

 

 

Artiklen er revideret d. 8/12-19
Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Fodring af marsvin

  1. Mange tak! Jeg er glad for at du er her, så jeg endelig kunne finde noget ordentligt foder til mit marsvin. 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *