Marsvinebure – Inspiration

 

Man skulle måske nok tro at et marsvinebur var et marsvinebur og at det er sådan nogen med plastikbund og tremmeoverdel som sælges i alle landets dyrebutikker. Men nej marsvinebure er faktisk meget mere, og kun fantasien sætter grænser (nå ja og måske ens egen formåen med værktøj).

Marsvinebure findes i stort set alle størrelse, helt nede fra meget små (hvor mange tænker der kan da ikke være 2 marsvin i) og så op til de større. Jeg tror de største alm. marsvine/kaninbure man kan købe er 150*54 cm eller deromkring.

Hvor meget plads 2 marsvin bør have eller har brug for er virkelig meget individuelt hvad folk synes og mener, en debat om bur størrelse kontra antal marsvin kan altid dele vandende og skabe en hed debat i en marsvinegruppe.

Min personlige holdning til området er at jo større jo bedre, men at hver ejer må se på sine marsvin og finde ud af om de trives eller ej. Marsvin er meget forskellige nogle har brug for meget plads, andre trives bedst på lidt plads og nogle trives uanset om de har et stort bur eller et rimeligt bur.

Jeg råder altid til at 2 marsvin mindst har et bur på 100*50 cm og gerne større og ved hanner må det gerne være endnu større. Hanner der skal gå sammen vil jeg aldrig anbefale mindre end 100*50 cm bur til. Hunner er min erfaring kan trives på f.eks 80*50 men har man muligheden bør man altid give så stort et bur så muligt. Og til 2 marsvin gerne 120*50 eller mere, men altså i min optik kan 100*50 cm bur også gøre det.

Og det er altid en super god ide at have en løbegård til marsvinene, så de kan komme ud og spæne lidt og bruge deres krudt.

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om bure - Alm. tremmebur

Traditionelt marsvinebur, billedet er udlånt af lux-shoppen

Det er utrolig forskelligt hvad folk finder at lave marsvinebure ud af, nogle ombygger en køjeseng til marsvinebur, andre bruger paxskabe fra ikea, og nogle bygger dem af noget helt andet.

Jeg vil her i artiklen viser nogle forskellige typer bure, og fortælle lidt om til sidst hvordan jeg selv har gjort det.

Skabsbure

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om bure - Skabsbur

Billede udlånt af Tine Vestby Hvid

Overstående skabsbur er et meget klassisk eksempel på hvordan et skabsbur kan se ud, der er lagt vinyl i bunden og op af siderne på hver etage, dette er for at undgå tis og vand trænger ind i træet. Plexiglasset sidder i den klassisk gardinskinne for på, den passer lige til plexiglas.

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om bure - skabsbur

Billedet er udlån af Nanna Hegelund

Herover ses et andet eksempel på et skabsbur, der er arbejdet på at give marsvinene platforme og krav op. Dette kan være en mulighed for at øge pladsen pr. hylde.

De fleste opdrættere benytter skabsbure da det giver mulighed for mange dyr uden at have bure over det hele, det giver også en vis let hed når det kommer til rengøring fordi man f.eks undgår at skulle flytte et bur for at komme til et andet. Og så har det den fordel man kan altid bygge til 🙂

Jeg har haft skabsbure i omkring 7 år, og folks første spørgsmål når de ser plexiglas fronterne er om marsvinene da ikke hopper ud. Jeg kan godt forstå man får den tanke når man ser marsvinene stille sig op af plexiglaskanten og tigge efter foder. Men normalt så hopper marsvin ikke ud af skabene eller falder ud, men det er da sket at et par marsvin er faldet ud. Heldigvis er det sjældent marsvin kommer til skade ved at falde ud, men det afhænger især af hvad gulv du har ved skabsburet samt om det rammer noget på vej ned (f.eks en skammel eller lign. der står foran skabet). Hvis gulvet foran skabet f.eks er beton så kan marsvinet godt komme grueligt til skade eller hvis det rammer noget på vej ned i faldet.

Men det er som sagt virkelig sjældent det sker der er en der falder over, jeg har til dato kun haft en som kom til skade af det.

Skabsbure er som skrevet længere oppe uhyr praktisk fordi de er plads besparende og fordi man ikke skal flytte et bur for at gøre rent i et andet, og det er let at lave et skabsbur så det passer ind f.eks i en stue og ikke ser så voldsomt ud.

Men nu er det jo ikke alle som har brug for mange hylder i højden eller lign. og der er bestemt også mange andre måde at lave hjemmelavedet skabsbure på.

Andre typer hjemmelavede buret

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om bure - Hjemmelavet åbent bur

Billedet er udlånt af Janina Vegeberg Andersen

Overstående er vist nok et skab lagt ned på bagvægen som så er lavet til bund. Det giver mulighed for at give marsvinene et stort areal at spæne rundt på og give dem en form for permanent løbegård som bur.  Som man kan se er der rigtig god plads i buret, og det kræver derfor en del plads at have stående, og man bør ved denne type bure tænke over at det skal løftes fra gulvet for at undgå både træk hos marsvinene men også fordi marsvin er byttedyr og ikke bryder sig om man komme oppe fra.  Mange marsvin bryder sig selv ikke om at gå nede i fod højde og bliver let skræmte af det.

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om bure - Hjemmelavet åbent bur med plexiglas front

Billedet er udlånt af Linda Kjerri Nobæk

Buret herover er igen et åbenbur, med plexiglas front, det er ikke så stort som det forrige, men det har alligevel en fin størrelse og det gør at man kan se dyrene forfra da der er plexiglas på fronten, derved kan man også have det stående i en fin højde og alligevel have klart udsyn til marsvinene og følge med.  Igen ved buret her er der vinyl i bunden og op af kanterne og der er brugt gardinskinne til plexiglasset.

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om bure - Hjemmelavet åbent bur med ekstra hylde

Billedet er udlånt af Kirsten Keller

Her er endnu en type hvor det er et skab igen der er brugt, lagt ned på langs og hvor man har valgt at give marsvinene ekstra plads i buret i kraft af en hylde/plato som er indsat i buret. Der er brugt plexiglas på fronten, og da det er relativ langt har man valgt at afstive plexiglasset på fronten med en midter pind (hvilket er meget fornuftigt), der er igen her brugt gardinskinne til plexiglasset.

Et marsvinebur som overstående passer rigtig fint ind i en stue og ligner jo på mange områder bare endnu et møbel, og for folk som ikke har andet et par marsvin så er det jo en super god løsning til at have dyrene i stuen uden at de bliver for fremtrædende når der f.eks er gæster.

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om bure - Hjemmelave bur med ekstra hylde og plexiglas

Billedet er udlånt af Kathrine Laursen

Jeg vil næste tro buret herover er lavet ud af en klassisk træ bedroller på hjul (jeg har engang haft sådan en, og det ligner sådan en). Det er igen et af de kvadratiske bure som giver god plads til dyrene at spæne rundt på, og det har plexiglas på fronten således man kan se dyrene forfra på buret. Men ligesom ved de andre kvadratiske bure stiller det krav til indretningen i hjemme da det trods alt fylder en del omfangsmæssigt. I buret her har man også valgt at lave en lille ekstra hylde til marsvinene og man har valgt at sikre at de ikke kan falde ned derfra, med et lille sødt stakit. Umiddelbart så er nødvendigheden af at sikre de ikke kan falde ned fra hylder (og ned i buret) i den højde ikke nødvendigt, men sødt er det da.

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om bure - Badebassin brugt som marsvinebur

Billedet er udlånt af Benedikte Jensen

Det her er en helt anden type bur end de andre jeg har vist her i indlægget. Her er der tale om et badebassin til børn, som er sat op og hvor der er hældt spåner i og dyrene bur i bassinet. Det står på gulvet og for nogle marsvin kan det være et problem da alle så vil komme ovenfra, og ikke alle marsvin bryder sig om det da de er byttedyr. Men det giver rigtig god mulighed for dyrene for at bevæge sig og spæne rundt. Fodertønderne står i bassiet fordi der var problemer med at holde siderne oppe grundet bassinet ikke var rettet helt ud pga. plads problemer.  Der går en del strøelse til sådan et bur, men til gengæld er det ikke nødvendigt at gøre rent hver ude, men de kan få et lag strøelse mere på således man kun gør rent f.eks hver anden uge.

Hvad type bure har jeg

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om bure - Skabsbur hjemmelavet fra bunden

Sådan skabe bor mine marsvin i (billedet er fra da burene var nye og da jeg boede i lejlighed) jeg har også valgt skabsbursmetoden, mine bure er dog ikke bygge af skabe som så er bygget om. Min far har bygget dem fra bunden af a vandfastkrydsfinerplade/Douglasplader og så er alle sider, kanter mv. malet med vådrumsmaling, og har fået 3 lag.  Jeg har valgt ikke at beklæde dem med vinyl da det er malet. Og det holder super godt, selv den dag i dag. Burene blev lavet i 2008 og her i 2015 holder de stadig godt.

Mine hylder er 60*60 og på alle hylderne er der mulighed for marsvinene til at gå igennem indtil naboen, og så bliver hylderne 120*60 når de har en hel etage at gå på.

Hvor mange marsvin jeg har pr. hylde varieret utrolig meget, jeg køre ikke med noget fast max antal. Jeg vælger at kigge på hver enkelt dyr om det trives eller ej, og i min verden er der forskel på om der går 3 unger på 4 uger eller der går 3 voksne marsvin.

Jeg er stor fortaler for godt plads til marsvin, men mener også man kan blive fanatisk og at alle bør gøre op med sig selv hvad de selv syne

Christina

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Marsvinebure – Inspiration

  1. Hvor tykke er plexiglaspladerne som passer i gardinskinnerne? 🙂

  2. Hej
    Jeg er helt vild med Kirsten Kellers skabs bur.

    Er det muligt at få opskriften ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *