Strøelse til marsvin

 

Modsat hvad man tror findes der faktisk utrolig mange forskellige typer strøelse som kan benyttes til marsvin. Det mest almindelige er vel nok spåner.

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om strøelse - spåner strøelse

Billede lånt fra agroland.dk 

Fejlagtigt kalder mange spåner for savsmuld, men der er stor forskel på spåner og på savsmuld. Savsmuld er som navnet antyder, smuld det vil sige det er utroligt fint og derved støver det også rigtig meget. Spåner derimod er en hel del grovere og fordi de er grovere så støver de ikke nær så meget. Til marsvin er spåner at foretrække frem for savsmuld.

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om strøelse - spåner strøelse

  Herover ses en grov spanwall (den blå)    

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om strøelse - spåner strøelse

Herover ses en en fin spanwall (den røde)

Spåner kommer ofte i en rød og en blå udgaver, med det mener jeg teksten på pakkerne. Er teksten rød er det stort set altid det fine savsmuld der er i, mens de blå er de grove spåner. Sådan er det stort set med alle mærker.

Eller kan jeg anbefale spånemærkerne her som værende grove og gode til marsvin: Blå Spanwall, Star Spåner (igen de blå), Staben spåner (her må teksten gerne være rød på pakkerne), Equsana Spåner, Vida Stallströ, og Goldspan profi. Alle navnene kan google’s og du kan få billeder frem af pakkerne. Det er forskelligt hvor de fåes henne men du skal i foderstoffer eller lign. for at få de store pakker. De er billigere end at købe de små 1-2 kg’s pakker i den lokale dyrehandel eller supermarked. Og pakkerne fra dyrehandlen eller supermarkedet er ofte meget fine, støver en del og er ret dyre i længden.

Som skrevet længere oppe er spåner nok det mest almindelige at bruge, men der er jo folk som ikke kan tåle spåner eller det støv de giver. Spåner som er lavet af fyrretræ skulle efter hvad det siges afgive phenoler når det reagere med ammoniakken, men sådan som jeg har opfattet det er det kun ved mindre gnavere som mus, hamster, rotter og lign. Jeg har ikke så meget kendskab til det, og jeg ved at rigtig mange marsvineopdrættere mv. bruger spåner til marsvin uden at opleve nogle problemer.

Herunder vil jeg gennemgå de forskellige typer strøelse jeg kender til, skrive mine egner erfaringer (med dem jeg har personlig erfaring med) og skrive hvad jeg har hørt/set andre mener om dem.Sortfods Gnavercorner - artikel med information om strøelse - hemp strøelse

Hempstrøelse

Hempstrøelse er egentligt lavet af hamp. Modsat spåner så afgiver hamp ikke phenoler når det reagere med ammoniakken. I hemp er der tilført en lidt eukalyptusolie (der findes dog en udgave af hemp uden eukalyptusolie) hvilket derfor får hemp til at afgive lidt luft/duft af eukalyptus når det bruges, det kan være en fordel da det dæmper lugten af urin mv. ligesom at eukalyptusolien skulle være med til at mindske problemerne med fluer og hæmme bakterie væksten i burene.

Hemp skulle være utrolig godt til at suge, og et godt bundlag. Jeg har kun erfaring med et til ørkenrotter, og der var jeg rigtig glad for det. Det er meget luftigt, var ret godt til at tage lugten fra ørkenrotterne.

Hemp kan bla. købes hos Foderhulen.dk

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om strøelse - tier wohl strøelse

Tier Wohl Super

Tier Wohl er en anden form for spåner også lavet af fyrretræ. Modsat alm. spåner er disse behandlet og renset for Phenoler så det ikke afgiver Phenoler. Derudover skulle disse spåner suge endnu bedre en alm. spåner og støv endnu mindre end alm spåner. Jeg har hørt om nogle enkelte skinny opdrættere som bruger dem og er godt tilfredse med dem. De koster dog også lidt mere end spåner gør, og fåes ikke hos den lokale foderstof.

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om strøelse - carefresh strøelse

Carefresh

Carefresh er lavet af plantefibre, og ligner i bund og grund store nullermænd. Selvom man måske ikke skulle tro det er særlig effektiv til marsvin så er det faktisk ret godt. Det er super blødt, og det absorbere faktisk ret godt. Det fåes i flere forskellige farver, b.la. lyserød, tyrkis udover den neutrale farve.

Carefresh er ikke så flyvsk/let som f.eks spåner er og derfor kan man begrænse mængden af strøelse man slæber med rundt i huset/rummet hvor dyrene er, desuden så skulle det være meget bedre til at holde på lugten. Det ligger dog i den meget dyre ende af strøelse.

I stedet for Carefresh så kan du også benytte ûber papirstrøelse. Det er på mange måder tæt på ens. Du kan Køber Uber strøelse hos Foderhulen.dk

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om strøelse - træpiller strøelse

Træpiller

Træpiller kan i princippet også bruges til marsvin, jeg vil dog mene man skal tænke lidt over hvordan man bruger dem hvis man vil benytte dem til marsvin. Umiddelbart synes jeg personligt træpiller er meget hårde at træde på, og jeg vil ikke som rende træpiller byde dyrenes poter at gå på træpiller. Men jeg ved der er folk der bruger træpiller uden problemer, nogle bløder dem op med lidt vand, mens andre ligger træpiller nederst i buret og så lægger de et lag spåner, hør eller hemp oven på træpillerne. Jeg bruger personligt træpiller til vores kaniner i deres tissebakker, men kaniner er også udstyret med pels under fødderne modsat marsvin.

Så hvis man vil bruge træpiller til marsvin vil jeg anbefale man ligger dem nederst og så et lag spåner, hemp, eller hør henover. Træpiller holder godt på lugten, de bliver til smulder når de bliver våde og de suger godt. De har dog dem ulempe at de bliver meget tunge når de er brugt så det skal man lige tænke over hvis man skal slæbe dem ned fra en lejlighed eller lign.

Du kan bruge alle slags træpiller, de billigste er dem man køber til pillefyr som kan købes f.eks i Harald nyborg, jem&fix og diverse andre byggemarkeder.

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om strøelse - fleece strøelse

Fleece tæpper

(Billedet er lånt af Kathrine Laursen)

En anderledes type strøelse vinder indpas, især hos folk med få marsvin, nemlig fleece tæpper.

Det er ganske alm. fleece man bla. kan købe i jysk som benyttes og så med håndklæder eller hundetæpper underneden. Så fjerner man pøller når man synes det trænger og tæpperne skulle holde sig rimelig tørre og suge godt når der er håndklæder under fleecen.

Det er dog ikke alle som synes den type strøelse er sagen, dels fordi det kræver man vasker oftere og eventuelt har adgang til egen vaskemaskine (da det ikke er sikkert andre synes om muttehår i vaskemaskinen).

Der er andre der fortæller er fleece lugter rigtig hurtigt og rigtig grimt.

Det anbefales man vasker fleece mindst 3 gange inden man tager det i brug for ellers skulle det ikke kunne suge.

Fleeceliners eller cagelineres som de kaldes kan du bla. købes hos Foderhulen.dk

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om strøelse - tørvemix strøelse

Tørvemix 

(Billedet herover er udlånt af Benedikte Jensen)

Tørvemix er en blanding at tørv og spåner. Jeg prøvede det tilbage i 2009 fordi det skulle holde på lugten og holde længere tid. Jeg må sige jeg blev slet skuffet. Jeg boede i en lejlighed der var fugtigt, og fugten blev markant værre pga. af tørvemix er lidt fugtigt i sig selv. Jeg havde desuden et brunt lag støv i hele stuen (dyrene stod i stuen) og der lugtede af planteskole. Dyrene blev simpelthen så beskidte af det, selv skinnyerne var brune.

Det er bestemt ikke noget jeg kan anbefale, men ved andre bruger tørvemix eller ren tørv til bundlag. (det er dog mig en gåde hvordan de får det til at virke).

Sortfods Gnavercorner - artikel med information om strøelse - hør strøelse

Hør strøelse

Hørstrøelse er kendt som hestestrøelse. Hør er super blødt for marsvinene at gå på, det holder super godt på ammoniakken og så har det den fordel at det suger fra bunden så der går længere tid inden overfladen er våd. Hør er lidt finere end de grove spåner, men det støver ikke af den grund.

Hør kompostere hurtigere/lettere end spåner, hvilket har noget at sige hvis man benytter det til have affald eller det skal på en mødding.

Jeg bruger hør ved mine marsvin hvilket jeg ar gjort i 5 års tid vel efterhånden, jeg startede med det fordi jeg boede i en fugtig lejlighed og der lugtede alt for let af ammoniak og luften var meget fugtig når jeg brugte spåner. Ved at skifte til hør hjalp det faktisk en del, jeg oplevede at hør holder bedre på ammoniakken og ikke afgiver helt så meget fugt i luften.

Desuden ville jeg forsøge noget nyt bundlag da jeg havde for mange skinnyer der fik bumblefoot da jeg brugte spåner. Men efter jeg skiftede til hør har jeg kun oplevet enkelte tilfælde.

Selvom jeg nu er flyttet har jeg valgt at forsætte med hør da jeg er blevet super glad for det. Selvom hør er lidt dyre end spåner så finder jeg det er rigtig godt givet ud. Desværre findes der ikke så mange hør forhandlere herhjemme, og dem der gør sælges ofte kun i hele paller.

Hørstrøelse kan købes ved Foderhulen.dk 

Jeg håber dette bragte lidt overblik overforskellige strøelse typer. Der findes uden tvivl flere, og det er bare at være kreativ.

Fælles for alle typer strøelse er at du i sidste ende nok ikke kan bruge andres erfaringer med strøelse til så meget, du er nød til at gøre dig dine egne erfaringer. Vi er alle forskellige, nogle er mere “sarte” hvad angår lugt end andre er, og ja generelt set er vi mennesker bare ikke enes. Og derfor er du nød til at finde den type strøelse som passer til dig og dine marsvin, og så er det bare at prøve de forskellige typer strøelse af indtil du finder noget passer dig og dine marsvin.

Christina

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Strøelse til marsvin

 1. Hej Christina,
  Hørstrøelsen, bruger du den alene eller med noget under… jeg tænker jo at burbunden er glat ellers..??

  1. Hej

   Jeg bruger ikke noget under, jeg bruger ca. samme mængde hør som jeg ville med spåner. Har ingen problemer med at bunden er glat. Hverken i tremmebure eller i skabsbure.

   Mvh. Christina

  1. Ja det er jo forskelligt hvad folk synes fungere og hvad man synes der lugter mindst. Der er jo mange produkter på markedet, så det er bare om at prøve sig frem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *