Opflaskning af marsvineunger

Når man vælger at avle på marsvin er det ikke uden risiko, og man kan komme ud for at man mister hunnen i forbindelse med fødslen eller bagefter. Der kan også være andre ting som gør at du enten helt eller delvis er nød til at flaske ungerne op.

Hvornår skal jeg træde til og hjælpe?

Det kan være svært at skønne hvornår man skal skride ind og hjælpe med opflaskning helt/delvis, og hvornår man ikke bør træde til.

Marsvineunger taber sig ofte de første par døgn efter de er født, det er ganske normalt. Men så bør vægten også begynde at stige derefter.

Fødselsvægten på marsvineunger er utrolig forskellig, den afhænger bla. af race og køn, ligesom fodringen af moren under drægtigheden kan spille ind.

Generelt set vil jeg rigtig gerne ha marsvineunger til at ligge omkring 100 gram når de fødes, det kan dog være svært ved f. eks skinny unger, eller kuld hvor de har været 3-4 eller flere i kuldet.

En fødselsvægt er lav (synes jeg) når ungerne ligger på 50-60 gram, og der vil jeg holde meget nøje øje med om ungerne tager på og trives.

Et godt tegn er om ungerne ser ”rigtige” ud kropsmæssigt, bla. Ved skinnyerne bliver de hurtigt benet og knoglet i udseende hvis ikke de får mælk nok. Ved marsvin med pels kan det være en del svære at se, men man bør dog kunne mærke det hvis man mærker på ungerne.

Hvordan flasker man så unger op?

Jeg har i flere tilfælde haft held med at sætte moderløse unger ind til en anden hun med unger, og at ungerne så dier ved deres nye plejemor ligesom plejemorens egne unger. Det er dog langt fra, altid det er sikkert de moderløse unger vil die ved deres nye mor eller at plejemoren vil lade ungerne die. Men så kan plejemoren hjælpe med at passe ungerne på alle andre måde såsom at komme af med afføringen og den daglige pusse og nusse som marsvin foretager sig, hvor du så kan opflaske ungerne.

Når jeg helt eller delvis opflasker marsvineunger så bruger jeg KMR modermælkserstatning[1] til killinger. Jeg bruger den i flydende form på dåse. Da en dåse skal bruges ret hurtigt efter den er åbnet, så hælder jeg modermælkserstatningen i en isterningebakke, og så i fryseren. Så optør jeg et par terninger og af gangen i takt med jeg skal bruge dem. Det fungere rigtig godt for mig, og det er supert nemt og billigt.

I min tidlige start med marsvin og avl opflaskede jeg mit første skinny/bærer kuld på æble/pære/banan mos, hvilket også var en succes. Men efterfølgende er jeg gået over til at bruge modermælkserstatning, da jeg synes det fungere bedre.

Jeg bruger en engangssprøjte (uden kanyle) på 1 ml som jeg mader ungerne med. Jeg giver ungerne mad så mange gange om dagen som det er muligt for mig, og jeg giver ungerne så meget de vil ha at spise.

Ofte kan man mærke ungerne sultne, de bider i sprøjten og nærmest forsøger at suge mælken ud. I takt med de bliver mætte bliver de mindre og mindre interesseret i sprøjten.

Så som sagt så giver jeg dem så meget de ønsker at spise, det kan godt være de i starten lige skal tvinges lidt til at tage sprøjten men det går hurtig over.

Jeg har ikke et fast skema som jeg følger med at ungerne får mad hver 2. time eller lign. Jeg giver dem mad så tit som jeg fornemmer de er sultne og så tit det er mig muligt. Om natten står jeg ikke op for at made unger. De får som det sidste inden jeg går i seng, og som det første når jeg står op.

Når jeg har skole eller job er det ikke muligt for mig at stå op om natten og fodre unger, og derfor har jeg valgt at give ungerne mad lige inden jeg får i seng og så snart jeg står op. Og det har til dato fungere rigtig godt for mig.

Når jeg har flaskebabyer (marsvineunger som opflaskes) så forsøger jeg at finde en eller to hunner som gerne vil gå sammen med ungerne og tage sig af dem i buret når de ikke får mad af mig. Det hjælper bla. Til at ungerne holdes varme, og kommer af med afføringen og ellers ”lærer” at være marsvin.

Hvis der kommer en familiefødselsdag eller lign. Mens jeg har flaskebabyer så kommer flaskebabyerne ofte med, jeg har sågar haft flaskebabyer med til en eksamen fordi det ville være væk i 4-5 timer uden de kunne få mad.

  

Husk på det også er vigtigt at passe godt på mor marsvinet.

Hun skal ha godt med foder så hun ikke tære helt vildt på depoterne.

[1] KMR modermælkserstatning kan købes via nettet hos bla. www.loppetjansen.dk

Christina

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *