Knækkede fortænder

Marsvin kan være de rene mestre i knækkede fortænder.

De hyppigste tænder marsvinet knækker, er naturligvis fortænderne da de er dem de bruger fortrinsvis til at gnave i tremmer mv.  Som regel sker uheldet fordi marsvinet gnaver i tremmer eller falder på gulvet eller lignende.

Hvis dit marsvin falder på gulvet, se så efter om det har knækket nogle tænder, om den bløder, eller om den har brækket et ben eller lignende.  Symptomer på dit marsvin har knækket en eller flere tænder, er at marsvinet enten ikke spiser, eller går udenom hårde ting som gulerødder, grene mv., som kræver den gnaver i maden.

Du vil nemt kunne se om marsvinet har knækket tænder, da det bare kræver du hiver læben op og tjekker fortænderne.  Hvis du opdager dit marsvin har knækket tænderne er der ikke andet at gøre, end at vente en lille uges tid, på at tænderne vokser ud igen.

Et marsvins tænder vokser nemlig hele livet. I de 3-5 dage skal marsvinet have revet kost, dvs. gulerødder skal rives osv.  De bløde ting som hø, græs, kål osv. kan de som regel godt selv spise.

Er det kun en enkelt fortand kan nogle af dem også godt spise de hårde ting selv. Efter 3-5 dage skal du tjekke om dit marsvin tænder er lige lange, om de er groet ned på plads, eller er skæve, for så bør du gå til dyrlægen og få rettet/slebet tænderne lige.

Christina

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Knækkede fortænder

  1. Har lige opdaget min han har tabt en fortand, gangteret efter at bide i trammerne, jeg er glad for jeres råd med at rive salat eftersom han nemlig elsker gulerødder og selleri, men ved i måske hvad det koster af få slebet tænderne

    1. Det er meget forskelligt fra dyrlæge til dyrlæge. Fortænderne bør dog ikke være særlig dyre da det er til at se uden at ligge dyret i nakose og/eller tager billeder af dem. Kindtænderne er en helt anden snak, der skal dyret i narkose og tages røngentbilleder af for man kan se at slibe dem osv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *