Marsvin og kaniner sammen

 

Mange tror marsvin og kaniner kan gå sammen, det kan de altså ikke og det bør de ikke. Marsvin og kaniner sammen er en meget skidt ide.

Der er stor forskel på kaniner og på marsvin selvom der for mange umiddelbart ikke er den store forskel.

Marsvin er flok dyr og kaniner er koloni dyr. Det vil sige at marsvin trives bedst i flokke, da de er meget sociale.  Kaniner lever i kolonier, en koloni består af et antal enkeltindivider, der har bosat sig i nærheden af hinanden for at drage nytte af hinanden, bl.a. når de skal beskytte sig mod fjender.

 Marsvin høre til gnaverfamilien, hvor kaniner høre til støttetandede-ordnen ( Lagomorpha) ligesom haren. Så de høre ikke til samme orden inden for zoologien (det handler om måden de tygger på osv.)

Hvis vi så kigger på størrelsen af kaniner og marsvin så er der rigtig mange kanin racer som i større eller mindre grad er en del større end marsvin generelt set er. Denne størrelsesforskel udgør en risiko for at kaninen er marsvinet overlegent på størrelse når det kommer til hvem af dem der kommer til skade hvis uheldet er ude. Marsvinet vil tabe denne kamp da det som oftest er det mindste.

Kaniner har bagpoter med uhyre mange kræfter i, og kan derfor udrette utrolig meget skade med bagbenene hvis de sparker et marsvin. Hvorimod marsvin ikke har nogen stærke bagben eller lignende og kan lave skade på kaninen med.

Avlsdygtige kaniner vil i naturen være styret af en parringssæson fra februar til juni (afhængig af klima osv.)[1] hvorimod tamkaniner ikke er styret af en parringssæson og derfor er fertile året rundt. Fertile kaniner har højere stressniveau, og er mere territoriale og pirrelige, dette sammen med at deres sexdrift er meget høj gør at kaninen ofte vil parre og parre marsvinet det går sammen med igen og igen. Hvilket vil medføre at marsvinet er stresset, plus at marsvinet ikke kan holde til den gentagende parring fra kaninen.

Udover de overstående nævnte ting er der så det faktum at hver dyreart har hvert sit foderbehov.

Marsvin skal bruge c vitamin for at overleve da de ikke producere det selv, hvor kaniner ikke skal have tilsat c vitamin fordi de selv producerer det.

Selvfølgelig spiser marsvin og kaniner meget af det samme grønt fra naturen og af købegrøntet, men f.eks pille fodret til de 2 arter er ikke det sammen. Man kan ikke bare give dem en af de gængse gnaverblandinger og så tro at begge dyrearter har fået dækket deres foderbehov.

Til slut vil jeg gerne sige at jeg er udmærket godt klar over at laver du en google søgning på vil du finde fortællinger om folk der skriver at de har haft kaniner og marsvin gående sammen i x antal år og der er aldrig nogensinde sket noget, så det kan man godt.

Der vil altid være eksempler som er undtagelsen for reglen.

Ligesom at der er folk der argumenterer for at de har købt 230 km/t på motorvejen og de har aldrig haft et uheld. Og som jeg altid siger at fordi man har gjort noget, og det er gået godt, det er jo ikke ensbetydende med det er rigtigt eller ensbetydende med det altid vil gå godt.

Som dyreelsker vil jeg aldrig anbefale folk at løbe risikoen, især ikke når der findes mange andre alternativer. Kaniner er som nævnt solitære dyr, og skal derfor ikke bo sammen. Marsvin er flokdyr, og skal have en eller flere marsvinevenner.

Marsvinene i burene og kaninen udenfor burene.

[1] Kilde: http://www.kaninhaandbogen.dk/index.php/neutralisering-af-kaniner

Christina

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *