Fodring af kaniner

Lad mig først slå fast jeg er fuldt klar over kaniner ikke er gnaver og derfor falder emnet her uden for det jeg normalt skriver om her på bloggen nemlig marsvin. Men udover jeg har mange marsvin og har haft det gennem en del år, så har jeg også 2 kaniner, og har haft kaniner gennem min opvækst.

Kaniner er ikke det jeg ved mest om, her er det marsvinene min viden ligger hos dog kan langt de fleste ting overføre fra marsvin til kaniner når det kommer til fodring (det er i hvertfald min erfaring og min påstand).

Kaninkosten hovedbestanddel

Ved kaniner er det ligesom ved marsvin at de primært bør leve af godt og frisk hø, derefter varieret grønt og til sidst tørfoder/kraftfoder. Tørfoder/kraftfoder er kun ment som et tilskud, og dermed ikke det kaniner primært skal leve af.

Kaniner kan både spise alm. hø og wraphø (det tørre som også benyttes til heste) det anbefales dog at man langsomt vænner dem til wraphøet da det skulle være lidt skrappere ved maven end alm. hø men det har den fordel det på mange områder er mere frisk end alm. hø da det jo er pakket ind i plastik.

Varieret grønt er for at sige det lige ud en “varm kartoffel” blandt kaninfolk fordi en del følger et koncept som mener at mange basale grønt emner er problematiske for kaniner. Konceptet råder til max 1 cm gulerod pr. kg kaninen vejer, at man skal undgå iceberg salat fordi kaniner vil få diarre af det, og majs (og ærter) er forbudt da kaniner efter konceptet mening ikke kan nedbryde hinderne som majs og ærter er “overtrukket” med.  Jeg vælger så at tro at kaninerne jo må nedbryde hinderne på majs og ærter da de ikke kommer hele ud med kaninens afføring, og kaninen jo ikke bliver mere og mere oppustet af dem og til sidst eksplodere (eller hvad man nu vil kalde det), og ud skal de jo medmindre de nedbrydes i kroppen.

Min erfaring og viden omkring grønt fodring stammer primært fra fodring af marsvin samt af mine kaniner gennem årene. Vi har altid i min familie fodret kaninerne med masser af grønt og varieret grønt både købe grønt og natur grønt. Alle vores kaniner gennem årene er døde af alderdom og har levet gode liv, de har aldrig nogen sinde haft diarre overhovedet.

De 2 kaniner jeg har nu er en raceren angora på 6 kg. ca som er 5 år ca. og en dværg vædder (fra en dyrehandel) som er omkring 1½ år gammel. De er begge neutraliseret og er bondet (knyttet til hinanden) og går sammen i stuen i en indhegning.

De har hø hele tiden, de får varieret grønt hver dag og de får en smule kraftfoder af mærket Burgess Excell ca. 1 gang om dagen (nogle gange har de dage uden kraftfoderet).

Der er ingen af dem som har haft diarre nogen sinde, og i den periode vi har haft dem har de hver været til dyrlægen 1 gang ( Angoraen var da han brækkede en tå, og dværg vædderen var da hun skulle neutraliseres).

Kraftfodermærker

Angående kraftfoder mærket så har vi udelukkende valgt burgess excell fordi det er det foder vi har lettest ved at holde angoraen nede i vægt på. Vi har brugt andet foder men der har vi erfaret det var svært at holde ham stabilt i vægt.

Men ellers er min holdning at næsten alt kaninfoder kan bruges til kaniner, af den grund af det kun er nemt som et lille supplement til den daglige fodring skal bør bestå primært af hø og derefter af varieret grønt. Og næsten alt er stort set kun skadelige i større mængder så hvis man holder sig til at kraftfoder er i begrænset mængde og kun som et lille tilskud, så kan stort set næsten alt kraftfoder til kaniner anvendes.

Sådan fodre vi vores kaniner

 

Vores kaniner bliver grønt fodret ud af disse 2 lister:

http://www.von-sortfod.dk/Artikler/fodring/Grontliste.pdf

http://www.von-sortfod.dk/artikel_naturensplanter.php

Begge lister er mine egne som tager udgangspunkt i marsvinefodring. Min erfaring er at kaniner og marsvin er utrolig ens (hvis ikke 100% ens) når det kommer til grønt fodring. Det eneste man altid skal huske på er at introducere nye grønt emner langsomt og i små mængder og så tænke over at man ikke samme dag man giver iceberg f.eks bør give agurk også da det er 2 meget vandholdige grønt emner.

Jeg er ikke enig i at iceberg er dårligt og give diarre medmindre man giver meget af det og eventuelt til en kanin som ikke er vænnet til det, ligesom jeg heller ikke mener man risikere problemer med tarm luft ved kaniner når man giver alle former for kål så længe man altid huske at starter ud med en lille mængde og tilvænner det.

Vores 2 kaniner får let 15-20 gulerødder om dage, og et kvart kålhoved (afhægig af størrelsen), så går de og spiser on/off af kålhovedet de næste 24-48 timer sammen med deres hø mv. hvilket der for vores kaniner ikke er nogen problemer i da de er vænnet til store mængder grønt.

 

Det var så lidt om kanin fodring baseret ud fra min vide, erfaringer og holdninger til emnet.

Christina

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *