Læbesvamp

Mange marsvin har læbesvamp, enten fordi marsvinet ejer, ikke har opdaget det eller fordi det går i sig selv igen.  Et marsvin med læbesvamp bør altid behandles selvom det i nogen tilfælde går i sig selv igen.  Dette skyldes at læbesvamp er uhyre smitsomt.

Hvad er læbesvamp

Det menes at læbesvamps fremkaldes af en encellet gærsvamp deres findes i munden på marsvinene.
Unger og ungdyr er mest udsatte for at få læbesvamp, men selv voksne marsvin kan få det.  Det skal lige siges læbesvamp kan smitte fra mennesker til dyr og fra dyr til mennesker.  En lille rift eller et lille sær i læben på marsvinet er svampens indgang til at fodfæste sig i læben.

Den lille rift eller det lille sår kan skyldes et skarpt strå eller den har været i en lille kamp med et andet marsvin.  Hvis marsvinene går sammen og den ene får læbesvamp, smitter det ofte til de andre, da de spiser af det samme foder og derved spredes svampen.  Svampen kan også spredes hvis man når man fylder vandflasker op, ikke får sat den samme flaske på alle steder, men får byttet rundt på dem.

 

Hvor starter læbesvamp ofte?

Læbevamp begynder ofte i hareskåret, eller i mundvigen, huden fortykkes og sprækker (revner) og bliver skorpet.
I de milde tilfælde skal du være ekstra opmærksom på det for du i det hele taget opdager det, men det er også for det meste i de tilfælde det går i sig selv igen.  Men som oftest vil læbesvamp udvikle sig og det kræver behandling. Læbesvampen til brede sig til hele læben, og give store og grimme fortykkelser, det er grimt at se på og det generer dyret.

Når du opdager læbesvamp bør du straks tage dit dyr til dyrlægen og få en salve der kan behandle det. Salven du skal have skal være bakterie og svampedræbende medikamenter samtidig med binyrebarkhormon.  Det viser sig nemlig at når læbesvampen har ødelagt læbe huden inficeres den med bakterier.  Behandlingen består i at smøre de angrebne hud områder 2 gange dagligt, men det er en lang og sejt behandling, da det tager tid at behandle læbesvamp.

Lidt efter lidt vil den ødelagte hud på læben blive erstattet af ny og sund hud indefra.  Hvis der er løse skorper på læben bør du fjerne dem inden du smøre læben. Behandlingen af læbesvampen forsættes en uge efter hud forandringerne er forsvundet og mindst 2-4 uger i alt. Hvis du stopper behandlingen for tidligt, kan du risikere det blusser op igen og du må starte forfra.  Når først, du har haft læbesvamp i din marsvinestald en gang, så behold salven, den kan holde sig i flere år.  Så kan du hurtigt behandle dine dyr hvis der kommer et nyt tilfælde en gang.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Læbesvamp

 1. Hej, jeg har et marsvin, som har lidt af læbesvamp on and of i et par år. Jeg kæmper en fortvivlet kamp, for at få det til at gå væk. Jeg har i den periode behandlet med Imaverol vet, men har måttet give op – det reducerer det kun. Sidste forsøg har været via min dyrlæge, som nu tror det er cheililitis. Hun har givet mig AniDes (sårspray), som skal smøres på næsen. Fordi han har haft det så længe har hun nu givet mig en antibiotikakur til ham: Exoflox. Jeg gav ham det godtroende, 2 gange om dagen. Efter 3. gang havde han pludselig en bule på siden af hovedet på størrelse med en halv bordtennisbold. Det var her i weekend, og jeg hold straks op, observerede ham og gav ham en del kamillete i mund, som reducerer “svampen”. Bulen er nu som en stor drue. Han er en krydsning, abyssinier / sølvagouti , han er normalt spisende men meget stor. 2 år. Jeg har brug for gode råd, hjælp?

  1. Hmm underligt. Havde svaret på kommentaren da den kom. Så undre mig mit svar er blevet væk igen.

   Nå men..

   Jeg har aldrig hørt om marsvin med cheililitis kun med læbesvamp. Normalt behandler man læbesvamp med atamon eller creme, såsom Cannesten, Brentan eller lamisil. Imaverol vet er normalt kun til ringorm og alm. svamp på selve dyret.
   Exoflox bør ikke give dit dyr en golf bold, så enten skyldes det at han er allergisk hvilket ingen har kunnet vide, eller også er det rent tilfældigheder der gør det.

   Uanset så vil jeg forsøge hvis jeg var dig med svampe creme, og se om ikke det hjælper. Og så vil jeg holde igen med våde grønsager og frugt såsom agurk, salat, tomat osv. Nogle dyr er bare mere disponeret for læbesvamp og lign. end andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *