Hvordan man gør marsvin tamme

Da jeg i sin tid i 2002 startede med marsvin, så troede jeg at marsvin kom 100% tamme fra opdrætteren/sælgeren.  I starten havde jeg egentligt den holdning at hvis jeg købte en marsvineunge på 4 uger, der kom lige fra moren og den ikke var tam og rolig så havde opdrætteren ikke håndteret den særlig meget.

Efterhånden som jeg selv fik flere og flere marsvin samt mere og mere erfaring gik det op for mig at det ikke kunne være mere forkert.

Selvfølgelig er der forskel på hvor meget en opdrætter håndtere ungerne mv. Men ungernes sind og alder spiller ligeledes en stor rolle.

Som jeg den dag i dag plejer at sige til mine købere, unger har krudt i røven. De er lyn hurtige og der skal ske noget. De sidder ofte ikke stille og smutter let væk. For børn kan dette være et problem og de risikere at klemme marsvinene. Så til børn kan det være en fordel med voksne dyr eller større unger.

Voksne/større dyr har den fordel de har rendt deres krudt af og er faldet til ro. Det er svært at sige nogen bestemt alder for hvornår marsvin falder til ro, men i løbe af 6 måneder måske lidt mere vil jeg mene de er roligere end unger.

Nye mennesker, ny lyde, og lugte

I kraft af vi har formidling af marsvin (www.marsvineformidling.dk) i vores hjem så kommer der en del fremmede mennesker i vores hjem. Folk der kommer for at se vores marsvin tror ofte de kan stikke fingerne ind i burene og dyrene bliver siddende og vil nusses. Men det forholder sig sjældent sådan. Dette skyldes at de er vant til de mennesker der er omkring dem til hverdag. Til de lyde, bevægelser samt den lugt dem som er om de hver dag har. Når man kommer som fremmet lugter man anderledes, man bevæger sig anderledes og lyder anderledes. Dette er marsvin altså rigtig gode til at opfange. Det samme gør sig gældende når marsvin flytter hjem. De skal lige afkode det nye hjem, de nye omgivelser og de nye mennesker omkring dem.

For nogle marsvin går det hurtigt, mens andre er lidt længere tid om at falde ind i de nye omgivelser.

Det er derfor vigtigt man har tålmodigheden til at lade marsvinene falde til i deres tempo og respektere dette.

 

Skal jeg vælge en unge eller en voksen

Unger er meget nuttet og ofte er det dem rigtig mange mennesker gerne vil have. Blandt andet fordi så kan de følge den fra den er lille og selv præge den er argumenterne. Jeg kan godt se unger er nuttet, men de kræver også mere arbejde i at gøre tamme end voksne marsvin gør. Jeg synes for så vidt ikke der er den store forskel i at præge dem om de er voksne eller unger. Til gengæld med voksne får du ofte marsvin som er faldet til ro og som er lettere at knytte sig til fra start da de ikke først skal gøres tamme og trygge.

Som formidler af marsvin synes jeg det er en skam at alt for mange går efter unger, og mener de mennesker ikke ved hvad de går glip af med voksne marsvin. Heldigvis er der flere og flere der får øjnene op for de gode ved voksne marsvin.

 

Hvordan gør jeg marsvin tamme og trygge

Som start så placer dyrene bur så du kommmer fra siden af buret og ikke oppefra. Marsvin er byttedyr og bryder sig ikke om at man komme oppe fra. Dernæst rolige bevægelser. Marsvin er ikke altid glade for at blive fanget i buret. Men de er oftes rolige når først de er blevet fanget og taget op. Der er ikke noget unaturligt i at du ikke kan få marsvinene til at stå stille og blive taget op.

Dernæst er vejen til marsvinene hjerter via maven. Marsvin elsker mad, og godbidder. Til det formål kan bruges forskelligt lækkert grønt eller flager af forskellige slags. Bla. er ærterflager vældig populære. Du kan give lidt i madskålen og når marsvinene er blevet glade for ærteflager kan du forsøge dig med om du kan få dem til at spise dem fra hånden.

Derudover så er det bare at have tålmodighed, masser af tålmodighed. Jo mere du snakker og kæler med marsvinene jo mere tamme blive de. Det er især en god ide f.eks at sidde med marsvinene når man skal se tv eller lign. Vær obs på der kan ske uheld, marsvin pøller og tisser når de skal.

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *