Svamp/ringorm

Svamp

Svamp ved marsvin ses lidt forskelligt, afhængig af om det er tale om alm. marsvin med pels eller om der er tale om skinnyer.
Ved alm. marsvin med pels ses svamp ved pletter/områder med pelstab, skællet hud, eventuelt med hvide flager/skæl på huden. Marsvinet vil ofte kradse i pletterne da de kløer.
Ved langhåret marsvin kan det være svært og se det i starten da pletterne med manglede pels ofte er under alt det lange pels. Derfor opdager man dem først når de bliver slemme, eller man reder pelsen igennem.
Ved skinnyer ses svamp som pletter/områder med skællet og lidt hævet hud, hvor der er skæl i. Skællene kan være hvid eller rød afhængig af stadiet svampen er i. Pletterne vil ofte virke tørre.
Mange skinny opdrættere forveksler ringorm om svamp, og går derfor nærmest i panik når der opstår svamp ved deres skinnyer. Hvilket ikke er nødvendigt.

Svamp kan se forskelligt ud alt efter hvilket stadie det er i, nogle gange vil det blot være små plettet med pelstab og minimalt hvidt skæl andre gange vil det være med fortykning i huden, hvid skæl og eventuelt sår.

Svamp/ringorm
Tydelig svamp; Hvidt skæl, fortykket hud. I/omkring øjet og øret.
Svamp/ringorm
Tydelig tegn på svamp, dyret har kradset i det og derfor er der også sår. Her er svampen placeret i en hvirvel på dyret.

Ved svamp skal man være opmærksom på at det kan gå i sig selv igen hvis ikke det behandles, eller ikke behandles korrekt. Men det blusser altid op igen før eller siden.

 

Ringorm

Ringorm er en svampeinfektion, og er zoonose dvs. det kan smitte til mennesker.
Ringorm symptomerne er lette at se. De kendes ofte ved hårtab, huden hæver, og ser hvidskorpet ud, men ringorm ses også som en rød ring oftest på snude, og ben.
Ved alm. marsvin med pels vil ringorm ofte ligne alm. svamp fordi man ikke kan se den røde ring. Derfor kan det være svært og vide om det er alm. svamp eller ringorm dyrene har. Medmindre man tager til dyrlægen og får lavet en dermatofytt test. Det er dog langt fra nødvendigt at tage forbi dyrlægen og finde ud af om det er ringorm eller svamp da behandlingen er den sammen.
Derimod på skinnyer så er det noget lettere at se ringorm, da det ofte vil vise sig som en rund rød ring i huden.

Svamp/ringorm
Tydelig tegn på ringorm hos en skinny.

 

Behandling af både svamp og ringorm

Behandlingen af svamp og ringorm er ens, i hvert fald hvis man gør som jeg gør.

Jeg bruger Imaverol vet , det skal blandes op i en spand vand. Dyret dyppes så i spanden med vand, og vandet med Imaverol vet gnubbes godt ind i huden på dyret. Derefter tages dyret op og tørres godt og grundigt. Imaverol vet skal IKKE skylles ud igen.
Det er ikke unormalt at de angrebne områder ser værre ud et par dage efter dyret er behandlet med imaverol vet, men derefter skulle der gerne komme bedring.
Mange tror at man bare kan lokal behandle med brentan creme, cannesten creme, eller lamisil på de angrebne områder. Det kan man også godt men det løser ikke problematikken med svampespore i pelsen/på huden. Ringorm og svamp har nemlig svampespore disse er i luften, og i pelsen/på huden og svampesporene forsvinder ikke ved at lokalbehandle de angrebene områder. Hvorimod de forsvinder ved t hele dyret bades i imaverol vet.

Angående bure og andet tilbehør i buret, så vil jeg kun ved ringorm anbefale at alt vaskes ned og disinficeres. Min erfaring er at hvis der er tale om alm. svamp så nytter det alligevel ikke noget. Dette skyldes der er svampespore i vores omgivelser så det kan ikke helt undgåes i burene også.  Ved ringorm kan det være en fordel, især hvis ikke man kan komme smitten til livs.
En høj luftfugtighed i dyrene omgivelser kan også være med til at gøre at svampesporene trives ekstra godt, derfor er det ønskværdigt at man ikke har en alt for høj luftfugtighed ved dyrene.
Det skal dog siges at hvis du har skinnyer, så oplever jeg personligt at det er umuligt at holde omgivelserne svampefri. Og derfor råder jeg kun til at desinficere bure, omgivelser osv. Hvis det viser sig at være ringorm dine marsvin har. Hvis det blot er alm. Svamp så vil det når du har skinnyer dukke op igen før eller siden er min erfaring (og det er også det flere andre med skinnyer oplever).
Imaverol vet kan købes i håndkøb på apoteket. Desværre oplever nogle at apotekerne ikke er klar over det er håndkøb. Hvis det er tilfældet med dit apoteket, kan kan det købes online ved webapoteket

Print Friendly, PDF & Email

18 thoughts on “Svamp/ringorm

 1. Du har udarbejdet en god og grundig artikel om ringorm. Måske du kan hjælpe lidt. Min hund har fået ringorm. Læste at canesten, clotrimazol og lamisil creme virker svampedræbende mod fodsvamp, neglesvamp og ringorm. Min kammerat har købt tea tree olie mod ringorm til hans hund. Jeg var meget skeptisk og gik på google. Fandt blandt andet på castorolie.dk nogle videnskabelige undersøgelser der viser at både castor olie (ricinusolie) og tea tree olie er svampedræbende naturlige midler. Har du erfaring med alternative svampemidler eller hvad vil du anbefale?

  1. Hej

   Mange tak for de rosende ord.

   Umidelbart tænker jeg at du lige så godt kan behandle din hund med Sporal D, som er en shampoo imod svamp og ringorm. Den fåes rundt omkring på nettet eller hos din dyrlæge. Den koster omkring 150 kr. for en flaske. Hunden sæbes ind ligesom en alm. shampoo og det skal skylles ud igen.
   Jeg ved der er folk som bruger tee tree olie, men hvor effektivt det er ved jeg ikke. Og det lugter altså en del det der tree tree olie. Og da ringorm smitter til andre dyrearter og til mennesker handler det jo om at komme af med det hurtigt, så jeg vil klart vælge at bade med sporal D da det er hurtigt overstået og dermed er hunden behandlet lyn hurtigt.

   Mvh. Christina

 2. Jeg har netop fået konstateret ringorm hos både min hest og min kat. Har læst omkring denne svampeinfektion på ringorm.dk, symptomerne tyder afgjort på det og det lyder bestemt til at det kræver behandling. Kan læse af kommentarerne at naturlige olier og sporal D kunne være en god alternativ behandling mod ringorm. Godt at vide at sporal D er et effektivt middel mod ringorm, hvis andet fejler. Tak for artiklen <3

  1. Hej

   Jeg skal ikke kunne udtale mig om naturlige olier, dog er jeg ikke sikker på de kan tage det hvis jeg skal være ærlig.

   Sporal D er ofte det man bruger til heste med ringorm, og det kan i hvertfald med garanti tager det.

 3. Hej Christina
  Jeg har 2 marsvin i samme bur, hvor vi har mistanke om ringorm eller svamp hos en af dem. Det er primært at se på den ene forfod, som ser tør ud og hvor noget af pelsen er væk. Skal marsvinen ei hvert sit bur, når vi behandler dem fx med Imaverol vet eller er det ok at lade dem være sammen, når behandlingen er i gang? Skal begge dyr iøvrigt i behandling? Hvad er din erfaring og anbefaling?

  Med venlig hilsen
  Dorthe

  1. Hej

   Marsvinene skal blive sammen og du bær behandle dem begge, da de begge kan have svampesporre i pelsen.

   Imaverol vet er et udenmærket produkt til behandling af svamp/ringorm. Du kan også benytte shampooen Sporal D. Begge dele er gode og effektive.

   Når du behandler kan det ser værre ud det første stykke tid, hvilket er normalt og nogle gange kan pelse være lidt længe om at komme igen osv.
   Men vær tålmodig så bliver det fint igen.

   Mvh Christina

 4. Hej, hvad er blandingsforholdet af imaverol vet til et marsvin, og hvor lang tid skal de sidde i blandingen? Skal de vaskes i det flere gange?

  1. Hej

   20 ml til 1 l vand. Dyp hele dyret, undtagen hovedet. Du kan bruge en klud eller svamp til at vaske i hovedet. De skal ikke sidde i blandingen, men dyppes i det, så det kommer godt ind i pelsen. Og så skal de tørres bagefter. Det skal ikke skylles ud. De skal have 2 bade om ugen i 2 uger. Det vil sige 4 bade i det hele.

   Christina

 5. Kære Von Sortfod 🙂

  Jeg har været til dyrlægen sidste fredag ang 2 krone stort område på snuden af mit ene marsvin, hvor hun har tabt hår og har kløe. Der er hvide skæl på område og lidt rødt når hun kløer dem af. Dyrlægen har podet fra det men ikke givet svar endnu som ellers lovet.
  Samt advaret om at det nok vil koste mig 1500-2000 kr at få det afklaret om det var ringorm som de mente.

  Jeg vil egentlig gerne gøre noget godt for hende hurtigt, og der kunne imaverol være løsningen. men når det sidder på snude, ville du så stadig dyppe hele dyret i en opvaskebalje og så bare vaske selv området på snuden med en klud eller hvordan ? Bedste hilsner Louise

  1. Hej

   Synes det lyder underligt med en pris. Lyder ikke til din dyrlæge er marsvin kyndig. desværre.

   Ja du skal bade hele dyret da svampe sporene sidder i hele pelsen, og makkeren skal også bades. Du kan med fordel bruge en svamp eller lign. til at fordele i ansigtet/på næsen og eventuelt smørre med imaverol koncentrat på næsen som suplement.

   Mvh. Christina

     1. Ja men først som ekstra behandling når du har vasket hele dyret i imaverol vet. Du skal have svampe sporene på hele dyret væk nemlig.

     1. Mange tusind tak for svar ❤️ Efter to behandlinger ser snuden dog desværre værre ud synes jeg 😢

 6. Hej
  Jeg kan se, at imaverol vet er udgået eller ikke sælges mere.
  Mit ene marsvin kræver behandling på snuden, da hun har fået svamp. Hvad kan jeg anvende til at bade hende og hendes makker i stedet?
  Hilsener Sine

  1. Hej

   Imaverol vet er ikke udgået men det kom i 2022 på recept. Så det kan fåes ved et besøg ved dyrlægen. Du kan dog også bruge shampooen Sporal D som kan købes online. Der sæbes de ind i shampooen og det skylle ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *