Bumblefoot

Der findes ikke ret meget materiale på nettet omkring bumblefoot hos marsvin, desværre.

Ved skinnyer synes jeg det er et udbredt problem, eller i hvertfald større problem end ved de pelsede marsvin. Jeg personligt har en teori om at det skyldes at skinnyer sover meget ved at stå og hvile på alle 4 poter. Hvorimod marsvin med pels ofte smider sig ned på siden i strøelsen. For skinnyerne som ingen pels har så er strøelsen nok bare ikke behagelig at ligge i

I bogen Marsvin skrevet af Peter Gurney [1] så er symptomerne på bumblefoot (Pododermatitis) hævede trædepudder på fødderne, sommetider med sår. Og i følge ham virker det også smertefuldt for dyret i de tidlige stadier af bumblefoot, men at dyret ligesom vænner sig til tilstanden og derefter tilpasser sig situationen. Ud fra hvad Peter Gurney skriver findes der tilsyneladende kun en kur, som virker og den virker kun i tilfælde hvor dyret er plaget generelt af svampe. Så i tilfælde hvor dyret ikke er plaget generelt af svampe, så findes der umiddelbart ingen kur.

BumblefootBumblefoot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har personligt aldrig haft særlig godt held med at at kurrer det med antibiotika, det siges det skyldes at der skal en betydelig mængde til før det når ud i poterne.

Hvad kan man gøre ?

Jeg har dog til gengæld ved et rent tilfælde fundet noget andet som jeg faktisk synes virker 9 ud af 10 gange.  Greenish Epsom salt til at bade poterne i.

Greenish Epsom fodbadsalt skal blandes op med vand – 50 g. fodbadsalt til en mængde lunt vand der svarer til at marsvinet kan stå i en balje med fødderne dækket. Lad marsvinet stå der og bade poterne i min. 15 minutter. For nogle er ét fodbad nok, hvorefter betændelsestilstanden over de næste dage vil mindskes for at forsvinde. Andre skal have flere fodbade gentaget over nogle uger.

Bumblefoot

Overstående med Epsom salt er mine egne personlige erfaring som opdrætter. Der er ikke noget videnskabeligt dokumenteret omkring dette. Men jeg vil sige jeg efterhånden har haft 7-10 stk. marsvin gennem tiden hvor det har virker på. Poten er hver gang blevet fin igen. Den er stoppet med at være varm som er tegn på infektion, og hævelsen er faldet og dyret går normalt på poten igen.

Trædepoten bliver dog lidt deform bagefter hævelse, men altså hævelsen forsvinder og dyret har ikke længere smerter.

Min erfaring er at til skinnyer er det godt med nogle blødt, især huler, hyggeposer eller lign. af fleece. Det elsker de at ligge og putte i. Det er min klare opfattelse af skinnyer som har fleece huler mv. har bedre odds for ikke at uvikle bumblefoot. Men det er blot min egen erfaring som opdrætter af skinnyer gennem en del år. Og naturligvis spiller det også ind at hvis ikke man er flink til at rengøre buret tit nok så udgør det også en risiko.

 

For inspiration til hyggeposer, og andet fleece putte ting til skinnyer der kan jeg anbefale foderhulen.dk der har masser af dejlige bløde putteting til skinnyer.

Bumblefoot

Bumblefoot

[1] ISBN nr.: 87-11-26436-6

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *