Bumblefoot

Der findes ikke ret meget materiale på nettet omkring bumblefoot hos marsvin, desværre.

Ved skinnyer synes jeg det er et udbredt problem, eller i hvertfald større problem end ved de pelsede marsvin. Jeg personligt har en teori om at det skyldes at skinnyer sover meget ved at stå og hvile på alle 4 poter. Hvorimod marsvin med pels ofte smider sig ned på siden i strøelsen. For skinnyerne som ingen pels har så er strøelsen nok bare ikke behagelig at ligge i

I bogen Marsvin skrevet af Peter Gurney [1] så er symptomerne på bumblefoot (Pododermatitis) hævede trædepudder på fødderne, sommetider med sår. Og i følge ham virker det også smertefuldt for dyret i de tidlige stadier af bumblefoot, men at dyret ligesom vænner sig til tilstanden og derefter tilpasser sig situationen. Ud fra hvad Peter Gurney skriver findes der tilsyneladende kun en kur, som virker og den virker kun i tilfælde hvor dyret er plaget generelt af svampe. Så i tilfælde hvor dyret ikke er plaget generelt af svampe, så findes der umiddelbart ingen kur.

BumblefootBumblefoot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har personligt aldrig haft særlig godt held med at at kurrer det med antibiotika, det siges det skyldes at der skal en betydelig mængde til før det når ud i poterne.

Hvad kan man gøre ?

Jeg har dog til gengæld ved et rent tilfælde fundet noget andet som jeg faktisk synes virker 9 ud af 10 gange.  Greenish Epsom salt til at bade poterne i.

Greenish Epsom fodbadsalt skal blandes op med vand – 50 g. fodbadsalt til en mængde lunt vand der svarer til at marsvinet kan stå i en balje med fødderne dækket. Lad marsvinet stå der og bade poterne i min. 15 minutter. For nogle er ét fodbad nok, hvorefter betændelsestilstanden over de næste dage vil mindskes for at forsvinde. Andre skal have flere fodbade gentaget over nogle uger.

Bumblefoot

Overstående med Epsom salt er mine egne personlige erfaring som opdrætter. Der er ikke noget videnskabeligt dokumenteret omkring dette. Men jeg vil sige jeg efterhånden har haft 7-10 stk. marsvin gennem tiden hvor det har virker på. Poten er hver gang blevet fin igen. Den er stoppet med at være varm som er tegn på infektion, og hævelsen er faldet og dyret går normalt på poten igen.

Trædepoten bliver dog lidt deform bagefter hævelse, men altså hævelsen forsvinder og dyret har ikke længere smerter.

Min erfaring er at til skinnyer er det godt med nogle blødt, især huler, hyggeposer eller lign. af fleece. Det elsker de at ligge og putte i. Det er min klare opfattelse af skinnyer som har fleece huler mv. har bedre odds for ikke at uvikle bumblefoot. Men det er blot min egen erfaring som opdrætter af skinnyer gennem en del år. Og naturligvis spiller det også ind at hvis ikke man er flink til at rengøre buret tit nok så udgør det også en risiko.

 

For inspiration til hyggeposer, og andet fleece putte ting til skinnyer der kan jeg anbefale foderhulen.dk der har masser af dejlige bløde putteting til skinnyer.

Bumblefoot

Bumblefoot

[1] ISBN nr.: 87-11-26436-6

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Bumblefoot

 1. Hej Christina
  Tak for en rigtig god artikel, jeg har aldrig hørt om fænomenet før.
  Jeg har selv en lille marsvinepige som i øjeblikket trækker bagparten og især den ene bagpote efter sig.
  Havde hende til dyrlægen som mente at hun havde fået en discosprolaps og ville aflive hende.
  Jeg fik ham dog overtalt til at give noget smerte stillende i stedet, da jeg er sikker på hun godt kan mærke sine fødder fordi hun piver hvis jeg nipper hende ved neglene.
  Hele familien er ulykkelige ved udsigt til at hun måske skal aflives.
  Her til morgen sad jeg med hende og gav hende enkelte hø strå som hun så sødt guffede i sig. Hun er meget stille-liggende. Jeg fandt noget brunlig skorpe på hendes bagpote og pillede af. Der er ikke sådan rødt men ligesom en form for død hun nedenunder. Jeg fik ikke fornemmelsen af at dyrlægen var så marsvine kyndig og derfor vil jeg høre dig hvad du tænker om det her. Hun er 2,5 år gammel mvh Louise

 2. jeg har lige kigget igen og jeg synes begge bagpoter især længere oppe på “hælen” føler varme og skorpede. Slet ikke bløde som på vores andet marsvin. Ville ønske jeg kunne sende et billede. og hvor er det træls at en dyrlæge ikke kan se sådan noget

  1. Jeg tænker på bagpoterne det kan være noget urin ætsning, og der hvis ikke der er sår så kan du smørre med creme og så sørge for at holde buret rent.

   Hvis det hjælper kan du sende en mail på vonsortfod@gmail.com så kigger jeg gerne på det.

   Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *