Hø, wraphø, ensilage, halm, frøgræs halm, samt grass

Hø, wraphø, ensilage, halm, frøgræs halm, samt grass

Hø, wraphø, ensilage, halm, frøgræs halm, samt grass

 

Jeg har valgt at lave en artikel omkring forskellen på hø, wraphø, ensilage, halm og frøgræs halm, da jeg gang på gang støder på folk, både indenfor marsvin, men også indenfor kaniner, som ikke kender forskellen på disse forskellige termer.

Min viden omkring disse termer har jeg tilegnet mig i kraft af min landbrugsuddannelse, min far, som i mange år har kørt på maskinstation (og presset, og pakket disse forskellige græsser osv. ), samt samlet fra diverse artikler, som er fundet på nettet.

Jeg tager dem fra en ende af.

 

Hø:

Når der tales hø, er der ofte tale om 1. slæt[1] og 2. slæt. Det er meget normalt at en græsmark slås (med en slåmaskine) 2 gange om året, altså 1. slæt og 2. slæt (og eventuelt et 3.slæt).

  1. slæt tages ofte i juni måned lige før Skt. Hans, afhængig af vejret. 1. slæt har et højere indhold af næringsstoffer i forhold til 2. og 3. slæt. Lige før Skt. Hans springer græssernes blomster ud, og på det tidspunkt er indholdet af vitaminer, mineraler og kulhydrater højest.

Når græsset er slået og ligger på marken, skal det vendes for at græsset tørrer og bliver til hø. Jo mere græsset vendes, jo hurtigere tørrer det, og jo oftere det vendes jo mere grønt bliver høet når græsset går fra at være græs til det bliver til hø.

En stor fordom er, at gult hø er mindre godt/ ligefrem dårligt i forhold til grønt hø. Det er langt fra korrekt. Farven på hø afhænger bl.a. af hvor mange gange i løbet af en dag at græsset er blevet vendt, ligesom at høet bliver afbleget af solen. Så hø, der har ligget og er blevet tørret mens vejret har været overskyet vil ofte være grønnere, end hvis det har ligget og tørret mens solen har bagt ned fra en skyfri himmel.

Enghø eller kulturgræs

Derudover er der forskel på om vi taler enghø eller kulturgræs. Enghø kommer af enggræs og indeholder som regel mindre sukker og er mere vådtolerant.

Høet skal være så tørt at det har under 15 % vandindhold for at undgå mugdannelse, og dette gøres som sagt ved at vende høet og lade det tørre på marken.

I det danske vejr kan det være svært at få lavet alm. hø da det kræver 4-7 dage med godt vejr således at høet er godt tørt. Et godt alternativ er derfor wraphø.

Teknologien er for nogle kommer så langt at der findes steder som kunsttørret høet i stedet for at tørre det på marken. Når man kunsttørre det så køre man det ind i et tørre anlæg hvor høet tørres ved hjælp af varme og på den måde bevare høet bla. sin grønne farve på modsat hvis solen tørre det så bliver høet ofte gult.

Men der er dog langt i mellem steder som kunsttørre høet, og derfor kan det i nogle år være svært at finde godt kvalitets hø. Derfor kan mærker som Vita krafs vita verde hø anbefales, ligesom JR’s farms hø sortiment også er godt. Du kan finde begge typer hø hos foderhulen

Wraphø:

Wraphø slås efter blomstreringen ligesom alm. hø, og presses ligesom alm. hø. Det pakkes derefter ind i lufttæt plastik. Wraphø har et tørstofindhold ca. 60 % eller mere.

I særdeles tørt wraphø, finder ensileringsprocessen ikke sted, og der er intet der beskytter wraphøet hvis der går hul på ballen under opbevaring.

Ved wraphø, som ligger på 60-80 % i tørstofindhold sker der en ensilering, ligesom ved ensilage, men fordi wraphøet har et meget højere tørstofindhold sker der ikke den samme gæring som ved ensilage.

Om vinteren kan en åbnet wraphøballe holde sig omkring 7 dage, og om sommeren ofte kun 2 dage, men det afhænger af temperaturen, fugtigheden i ballen, og fugtigheden i luften. Hvis man forsøger at mindske luften der kommer ind i ballen f.eks ved at dække den godt til osv. kan det forlænge holdbarheden.

Til marsvin og kaniner skal man være opmærksom på, at man får det wraphø som mindst har et tørstofindhold på 60 % og meget gerne højere. Det er det, jeg kalder hestewrap. Heste kan nemlig heller ikke tåle wraphø som er for vådt, og skal derfor helst have wraphø med et tørstofindhold på 60-80 %. Dette kan marsvin og kaniner også godt spise.

Man skal dog være opmærksom på at wraphø ikke bare er wraphø. Det findes både mindre tørt og mere tørt, og det skal som sagt være den tørre udgave til heste, marsvin og kaniner.

 

Ensilage:

Ensilage slås før blomstringen og ligger ½-1 dage på marken før det presses i baller, som pakkes ind i lufttæt plastik. Det har et højt proteinindhold og et lavt fiberindhold, og har en fugtighed på 60-65 %.

Under ensileringen fjerner man ilten fra græsset og skaber derved et anaerobt[2] miljø. I det miljø dør de bakterier der har behov for ilt, og derved forhindrer man direkte forrådnelse.  Under ensileringen har man kun brug en bestemt bakterietype, nemlig mælkesyrebakterien, da andre bakterietyper blot skader gæringsprocessen. Under ensileringen skal mælkesyrebakterierne udnytte glukosen (druesukkeret) fra planterne og omdanne den til mælkesyre.

Efterhånden som mælkesyre dannes, sker ensileringen, og ph-værdien falder. Når ph-værdien kommer ned på 3-3,5 (der er lidt uenigheder omkring hvor den eksakte ph grænse, hvor gæringen stopper, er) stopper gæringen og ideelt set er ensileringsfasen nu slut.

Ensilage har en ph værdi på omkring 3-4 (eksperterne er lidt uenige om den optimale ph-værdi)

Det bruges udelukkende til kvæg, da bl.a. heste ikke kan tåle det, da det er meget surt.

 

Halm:

Halm er de strå, som bliver til overs, når kornet er høstet. Korn bruges til foder, brændsel og lignende. Et restprodukt fra når kornaksen er høstet, er så halmen. Halmen bruges bl.a. til co2 neutral forbrænding såsom i halmfyr, bioethanol[3], eller til strøelse ved forskellige dyr som heste, grise, køer osv.

 

Frøgræs halm:

Frøgræs er en sort, der plantes for at høste frøene, og det er så planten man bruger til fodring. Der er ikke den store næringsværdi i det, og desuden står frøgræs længere på marken for at frøene modnes, ligesom med korn. Derfor er der endnu færre næringsstoffer i frøgræs end i andet.

Rigtig mange af det vaccumpakkede hø man kan købe sig til i diverse brugser, købmandsforretninger osv. er faktisk frøgræs selvom der står enghø på pakken.

Frøgræs koster ikke særlig meget at fremstille og det er heller ikke meget værd som foder, men sælges desværre ofte som værende enghø. Det skal man altid være opmærksom på, hvis man skal ud og købe hø, så man ikke bliver snydt.

 

Equsana grass ( før kaldet Green Power grass fra Dangrønt) og lignende:

Der findes flere forskellige produkter bl.a.  Equsana

Jeg har brugt både den der hedder Equsana Grass, Equsana Alfa Blend og Equsana Alfa Gold til mine marsvin.

Equsana Grass  er snittet og varmlufttørre græs tilsat melasse ( sukker) og kan ifølge nogle erstatte hø til heste, bla. Heste med luftvejs allergi. Jeg har brugt Equsana Grass i lang tid til marsvinene, og det er godt til marsvin som skal ha ekstra huld.

Equsana Alfa Blend er snittet lucerne, snittet grønthø, tilsat melasse, og soja olie. Jeg har fundet denne særlig anvendelig til skinny marsvin da den indeholder olie også som efter min erfaringer giver noget til huden på skinnyerne. Den er også god til at give ekstra huld på marsvin.

Equsana Alfa Gold er lucerne tilsat soja olie. Denne giver også godt huld på marsvinene.

Kan de erstattet hø til marsvin ?

Der er en del hestefolk som mener disse grass produkter kan erstatte hø hos heste, men dette er der delte meninger om. Jeg er også stødt på folk, som mener at disse produkter kan erstatte hø ved marsvin – dette er jeg bestemt ikke enig i.

Fælles for disse grass produkter er, at de er meget findelte, da de er snittet, og desuden tilsat mange forskellige ting såsom melasse, og sojaolie. Og disse bør heller ikke gives på daglig basis pga. bla. Melassen i dem.

Marsvin bør i min verden have fri adgang til hø hele tiden, og dermed spise primært hø. Udfra de ting der er puttet i de forskellige grass typer og konsistensen på det, mener jeg ikke at grass produkterne kan erstatte hø.

Der er ting i alm. hø, som ikke er i grass typerne, og marsvin bruger bl.a. hø til at holde godt gang i maven og i tarmfloraen og det mener jeg ikke kan erstattes ved hjælp af grass produkterne.

 

Udover de nævne grass typer ovenover findes der også en Oil version, som er tilsat olie (vist nok hør olie) den er på ligefod med overstående. Ligesom der findes adskillige andre lign produkter fra andre producenter.

 

[1] Når der er tale om 1. slæt er det første gang det år at græsset slåes, når der er tale om 2. slæt er det anden gang på samme år at græsset slåes.

[2] Iltfri

[3] Som erstatning for benzin

 

Til denne artikel er nedenstående kilder fra nettet brugt:

 

http://www.landogliv.dk/Tema/Klargoering-af-hest-2008/Hoe+eller+wrap.htm

http://faxiposten.wordpress.com/2009/09/17/hvad-er-t%C3%B8rstof-procenten-pa-mit-h%C3%B8wrap/

http://www.hippolyt.dk/files/Muggent_graes.pdf

http://www.okologi.dk/landmand/fagomraader/oeko-kvaeg-faar-ged/ladetoerret-hoe-og-hoemaelk/fodring/tab-ved-konservering-og-lagring.aspx

http://da.wikipedia.org/wiki/H%C3%B8

http://horseconsult.com/articles/showfaq.asp?FaqID=280

Derudover er min far Preben Jensen, benyttet som kilde han har mange årring erfaring med at lave hø, samt køre på maskinstation og presse og pakke ensilage, hø, halm osv.

http://pj-rechnology.dk/ensilageballer.htm

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *