Lus

Jeg har et par gange haft lus ved marsvinene. Første gang opdagede jeg det faktisk kun fordi jeg blev afvist i indtjek på en udstilling. Men så blev man så klog af det, og fandt ud af hvordan skidtet ser ud.

Da jeg kom hjem kiggede jeg nærmere på det og de unger havde godt nok lus. Så jeg måtte tjekke hele bestanden af marsvin igennem. Fandt dog ingen lus på nogen af de andre, men behandlede dem alle alligevel bare for at være sikker, og for der ikke skulle være nogen luseæg på nogen af dyrene.  Lus er nogen meget små dyr, de er ikke ret meget større end lopper, de er lidt gullie i det og så hopper de ikke men piler rundt. De kan ses med det blotte øje hvis dyret sidder stille. Men ellers er en lup lampe en god ting.

Hvis man ikke opdager lus med det samme, kan marsvin får et meget karakteristisk V i pelsen hen over ryggen hvor de mister pelsen i V’et. Pelsen vokser ud igen og er ofte ikke synlig når først lusene er væk igen.

Lus
Ved pilens spidst ses en marsvine lus

Behandling af lus

Du sprøjter dyret med frontline Vet i spray form, spray form er mildere end pipetterne og lettere og dosere. Du følger doseringen som der stå på flasken (antal sprøjt varierer fra den lille frontline flaske til den store flaske). Det er vigtigt du følger antal pust i forhold til vægt på dyrene, og heller et pust for meget end et for lidt. Ellers risikere du at lusene bliver resistente, og at de ikke forsvinder.

Der er forskel på hvor mange pust dyrene skal have i forhold til om du køber flasken på 100 ml eller den på 250 ml.

Det er ikke nødvendigt at genbehandle da frontline bliver i fedtlaget i op til 4 uger efter behandlingen. Frontline Vet spray fåes i støre dyrebutikker, på apoteket og ved dyrlægen, det er uden recept.

Lus kan også behandles med skabs/sellnick medicin, men det er som at skyde gråspurve med kanoner, og frontline er ikke nær på krads som skabsmedicin er. Så det er bedst at bruge frontline.

Alle dyr der går i samme bur bør behandles, da de kan smitte hinanden. Lusene vil være væk ca. 24 timer efter du har behandlet dyrene.

 

Marsvin tåler fint frontline vet, men kaniner tåler IKKE frontline vet.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *