Sammensætning af marsvin

Marsvin er flokdyr, og derfor kommer man ikke uden om at skulle sammensætte marsvin. Medmindre man selvfølgelig køber 2 der allerede går sammen. Men man kan alligevel komme ud for at skulle sammensætte 2 marsvin.

Når det kommer til hanmarsvin sammen, så vil jeg i artiklen her skipper ret let hen over og i stedet henvise til artiklen hanmarsvin sammen fra 2015. Artiklen fra 2015 han primært om konstellationen mellem de 2 hanner hvad der fungere bedst.

 

Generelle forberedelser inden sammensætningen

Generelt set mener jeg egentligt ikke det er nødvendigt at gøre de helt store armbevægelser før sammensætningen. Min erfaring er det ikke er nødvendigt.

Når jeg skal sammensætte marsvin, så gør jeg altså ikke buret rent eller lader dyrene mødes i løbegård eller lign. At lade dyrene mødes i en løbegård eller lign. giver ikke et realistisk billede på om de kan enes når de kommer ind i buret. Jeg har heller aldrig oplevet det gjorde en forskel om buret var rent eller ej.

Dog oplever jeg at især hvordan husene marsvinene har, kan spille en stor rolle. Især hvis det er dyr som ikke er pot og pande lige med det samme. Utroligt mange marsvinehuse er lavet med kun 1 indgang og eventuelt et lille vindue i. Det vil sige hvis det ene marsvin jagter det andet ind i huset, så er det første marsvin i huset fanget i huset. Det duer simpelthen ikke og får ikke marsvinene til at enes. Derfor kan jeg varmt anbefale hængekøje huse i stedet. Disse kan købes ved foderhulen.dk

Ved hængekøje husene kan marsvinene ikke fange hinanden med kun en udgang, så det er meget bedre. Desuden så kan marsvinene både benytte køjen samt underneden altså 2 huse i 1 i princippet.

Man kan derudover sørge for der er fyldt op i høhækken med dejligt hø, madskålen er fyldt op og der er grønt i buret. Så vil dyrene ofte gå i gang med at guffe. Dog er det ikke altid de bare sætter sig til at spise.

 

Hvordan gør jeg

Jo jeg sætter bare dyrene der skal gå sammen ind i buret sammen. Kort og godt. Generelt set går det oftes uden problemer for mig. Men i ny og næ sker det ved hunnerne at de skal have noget tid til at finde deres plads og falde til ro. Nogle gange jagter de hinanden, napper ud efter hinanden og skriger som de var betalt for det. Men man er som ejer nød til at have is i maven. De falder næsten altid til ro igen.

 

Hvor gå grænsen for hvad er ok

Ja hvor går grænse for hvor voldsomt det må være når de skal finde deres plads ?

For mig og mange andre går vi efter at så længe der ikke er blod eller bidsår, så skal man have is i maven. Personligt fare jeg ikke til at skille marsvinene ad hvis den ene har fået givet den anden et hak i øret eller et lille hak på næsen. Den slags sker. Men er der desideret bidsår så skiller jeg dem ad. Nogle gange ruller 2 marsvin også rundt som en stor bold, men ofte sker der ikke noget ved dette selvom det ser voldsomt ud.

Man er nød til at have is i maven, for marsvinene skal selv finde ud af det. Man gør dem en bjørnetjeneste ved at fare til at skille dem unødigt ad og konkludere de ikke kan sammen. Det er desværre ikke et sær syn at privat i en misforstået godhed og skiller dem ad utidigt fordi det kan se voldsomt ud når de finder rangorden.

 

Hvornår konkludere man marsvinet ikke kan med andre marsvin

Desværre sker det lidt for ofte at uerfarene marsvineejere konkludere at marsvinene ikke kan med andre så de er nød til at gå alene. Det vil jeg meget gerne slå et slag for man ikke bare konkludere fordi første forsøg ikke lykkedes. Det er uhyr sjældent marsvin ikke kan med andre marsvin. Og i kraft af at marsvin er flokdyr (dette kan ikke debatteres, det er fakta) så er det simpelthen så vigtig at man gør alt for at opfylde marsvinenes flokdyrsbehov. Og dermed ment at man prøver alt af inden man konkludere marsvinene ikke kan sammen.

Når det kommer til hanner så handler det rigtig meget om kemi, alder og temperament som kan læses i artiklen jeg gav linket til i starten af dette indlæg. Hanner og hunner kan være lige vanskelige at sammensætte. Med hunner spiller det dog sjældent nogen rolle om det er unger eller voksne du sammensætter, modsat hanner.

 

 

Hvor kan jeg få hjælp

Du kan få hjælp ved erfarene marsvine opdrættere hvis du er i tvivl om hvordan du skal sammensætte dine marsvin. Du kan finde dem bla. i diverse marsvinegrupper på facebook såsom grupperne herunder:

Alt om marsvin

For alle os der elsker vores mutter 

Marsvin i DK

 

Ligesom du naturligvis også kan finde dem på Dansk Marsvineklubs hjemmeside

 

Sammensætning af marsvin

 

Print Friendly, PDF & Email

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *